Statistike ne lažu - prosudite sami

Uprkos svim negativnim kritikama o navici svakodnevnog ispijanja kafe, možete zatvoriti uši i nastaviti uživati u svom omiljenom piću. Navika svakodnevnog punjenja šoljice kafe ne samo da nije opasna, već vam može dati energiju i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih hroničnih bolesti. Ali čak i ova omiljena navika ima svoju granicu. U nastavku ćemo pokušati da vidimo kada vaše telo počne besno da viče na vas - nema više kafe!.

Koliko treba da pijete kafe dnevno kako nam ona ne bi oštetila živce i telo

Foto: Pixabay.com/stevepb / Steve Buissinne

Prosek - Kao što vidimo u ovom postu, u relevantnim istraživanjima američke populacije 68% konzumira od 2 šolje kafe dnevno do 11. Iz ove lude statistike možemo izdvojiti 44% što je dovoljno za 2- 3 šoljice kafe svakog dana, što se čini najčešćim. Dakle, ovaj prosek uzima dnevno 250-300 mg kofeina i nalazi se u granicama od 400 mg. Kada je ova granica premašena, tada počinju problemi.

Kako saznati da li ste popili previše kafe - telo će vam odmah dati alarmantne znake: nesanica je prva i najprepoznatljivija. Posle vampira pojaviće se prvi znaci povišenog krvnog pritiska i jake glavobolje. Anksiozni poremećaji i napadi panike su psihosomatski rođaci gore navedenih simptoma.

Foto: Unsplash.com

Ovi simptomi se pojavljuju, jer je prekomerni kofein izazvao val adrenalina u vašem telu, koji vas, iako vas ispunjava energijom i daje koncentraciju, ali istovremeno oponaša način izbijanja stresa u vama. Sledeći put kada osetite iznenadan znoj i srce vam zakuca kao solo bubnjevi na pover metal koncertu, znaćete šta se dogodilo.

Foto: Unsplash.com/@claybanks

Rešenje - Čaj ima upola manju količinu kofeina i ima iste rezultate u pogledu energije i bistrog uma koji vam je potreban svaki dan. Dvostruku ili trostruku kafu koju naručite popodne možete napraviti sami i uživati u njoj kasno, a ne poput žednog pustinjskog prolaznika koji stoji ispred fontane. Napitak od gorke čokolade takođe može poboljšati vašu bistrinu, bez potrebe da sami sebi izazivate preveliku dozu kofeina.

Autor: redportal.rs

#kafa

#zdravlje