Skrivena pećina u Indoneziji

Sudeći prema prvim nalazima arheologa, otkrivena je najstarija slika do sada naslikana. Na zidu pećine predstavljen je divlji vepar u prirodnoj veličini - pre čak 45.500 godina.

Rezltati nalaza, koji su objavljeni prošle srede u časopisu Science Advances, takođe pokazuju i najranije dokaze ljudskih naselja u neposrednom regionu.

Slika je pronađena na ostrvu Sulavesi još 2017. godine u pećini Leang Tedongnge, izolovanom mestu koje je zaključano visokim liticama i oko sat hoda od najbližeg puta. Pećini se jedino može pristupiti van kišne sezone. Ali su je tek ove godine prvi put videli naučnici, do tada je samo bila zanimljivost lokalaca.

Vepar je velićine 136 x 54 cm i naslikan je crvenim pigmentom. Pored slike, postoje još dva otiska šake iznad zadnjih nogu, kao i ostaci još dve slike.

Rane migracije Homo sapiensa

Na naslagama kalcita, koje su se formirale iznad same slike, izvršena je izotopska analiza kojom je izračunata starost od preko 45 milenijuma. Zapravo, ovo je njena minimalna starost jer se računalo samo vreme formiranja kalcita, što znači da sama slika može biti mnogo starija.

Pored same slike, otisak šaka je takođe važan. Otisak se ostavljao tako što bi se u usta stavila mešavina boje i tečnosti i potom pljunula preko šake na zidu. Na taj način tragovi pljuvačke su ostali očuvani u boji, što će koristiti naučnicima da pokušaju da iz nje izvuku DNK umetnika.

Prethodni najstariji primer pećinskog slikarstva isto je otkriven na Sulavesiju i određena mu je starost od oko 43.900 godina.

Nalaz ove slike ide u korist teoriji da su prvi ljudi preko Indonezije stigli u Australiju pre 65.000 godina. S obzirom da je tadašnji nivo mora bio mnogo niži, postojala je kopnena ruta po imenu Valacea (Walacea).

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

Autor: Issam Ahmed / redportal.rs

#Najstarije zidno slikarstvo

#Pećinski ljudi

#Praistorija

#indonezija

#slikarstvo