Zašto deca oko 15. godine masovno napuštaju sport i kako ih nagraditi za uspehe i trud? 🤔

Fondacija Novak Đoković organizovala je panel u okviru svog programa Putem šampiona na temu Nagrađivanje dece u sportu ⚽⚾🏀🏐. 

Na panelu su govorili Andrija Gerić, bivši odbojkaški reprezentativac i olimpijac, diplomirani sportski psiholog, Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona i bivši košarkaš, te Nemanja Radović, predstavnik SOSIB-a i trener sa dugogodišnjim iskustvom u sportskom radu sa decom sa invaliditetom. Moderatorka panela bila je Ana Jovanović, autorka programa Putem šampiona i nekadašnja FED kup reprezentativka Srbije.

Foto: redportal.rs/Dalibor Danilović

Fokus programa Putem šampiona je na tome da se kod dece neguje ljubav prema sportu i naglasi značaj treniranja i fizičke aktivnosti 💗, ali da se to radi na način koji je najbolji i najzdraviji za njih. U skladu sa tim je tekao i razgovor, te je Darko Habuš pomenuo poseban metod davanja priznanja svoj deci koja učestvuju na maratonu 👇🏻

Boda Ninković i Joca Tišma osmislili su nagradu za decu koja se rangiraju ispod 3. mesta – priznanje Super puž. I tada deca budu srećnija od pobednika kada čuju da su dobila ovu nagradu 😊.

Andrija Gerić podelio je svoje viđenje iz ugla nekadašnjeg vrhunskog sportiste, ali i sportskog psihologa koji ima veliko iskustvo u radu sa decom 👇🏻

Važno je da deca učestvuju i da se trude da dođu do rezultata. Mnogo je takmičenja gde svi dobijaju medalje, ali mislim da je to pogrešno, jer misle da će tako biti uvek u životu, da šta god da radiš, bićeš nagrađen, a to nije tako. Moraju da se trude, da uvek budu bolji. Poruka roditeljima jeste da hrabre decu, da ih hvale, da im budu podrška i da im usade ljubav prema sportu ☝🏻. Potrebno je da se kao populacija više bavimo sportom.

Foto: redportal.rs/Dalibor Danilović

- Primarni cilj našeg saveza jeste socijalizacija i zdravlje učesnika. Nagrada je što sa nama osećaju da žive normalan život. Znaju da ih ne sažaljevamo, nego da im pružamo podršku - rekao je Nemanja Radović o radu sa decom sa invaliditetom.

Statistika kaže da deca oko 15. godine masovno napuštaju sport 😥, a to se dešava ukoliko je odnos prema treninzima isforsiran, a ne baziran na razvijanju ljubavi prema sportu, saglasni su panelisti, te dodaju da je često ambicija roditelja veliki problem.

Foto: redportal.rs/Dalibor Danilović

Ne treba da prezaštićujemo decu u svakom pogledu. Oni veliki deo vremena provode u virtuelnom svetu i mi moramo da se prilagodimo tom svetu ☝🏻. Zato su deca sve manje napolju. I deca i treneri imaju velika očekivanja, ali treneri moraju da ubace igru u treninge, da deci bude što zabavnije. Pustite decu da se pronađu u sportu, ne moraju svi da se bave popularnim sportovima, važno je da uživaju i da vole 🥰 - zaključio je Andrija Gerić.

⏳ Naredni panel Putem šampiona biće održan na konferenciji Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice, koju Fondacija Novak Đoković organizuje 10. maja u MTS dvorani – karte su dostupne OVDE.

Foto: redportal.rs/Dalibor Danilović

Fondacija Novak Đoković osnovana je 2007. godine kao organizacija koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji. Rad Fondacije zasniva se na uverenju da predškolsko obrazovanje može promeniti život dece i cele zajednice 🍀. To se postiže kreiranjem najkvalitetnijih programa u kojima je 2.237 vaspitača i nastavnika imalo priliku da se usavršava.

Fondacija Novak Đoković je do sada izgradila, rekonstruisala ili opremila 58 vrtića, pomogla više od 8.670 roditelja kroz programe podrške i uticala na razvoj preko 54.000 dece širom Srbije.

Za 15 godina rada Fondacija je rasla i obrazovala se uz realizaciju svojih projekata. Takođe se zalaže i za dovođenje svetski priznatih stručnjaka iz oblasti roditeljstva i ranog razvoja u Srbiju i zemlje regiona. Nakon posete dr Šefali 2022. godine, prošle godine u Srbiju i region su doveli i dr Gabora Matea.

IZVOR: YT / Novak Djokovic Foundation

Autor: redportal.rs