Američka vojska ispunila je svoj cilj da do petka smanji broj vojnika u Avganistanu

Američka vojska ispunila je svoj cilj da do petka smanji broj vojnika u Avganistanu na oko 2.500.

Predsednik Donald Trump, koji je naredio smanjenje u novembru, rekao je u četvrtak da je nivo vojnih snaga u Avganistanu dostigao najniži nivo od 19 godina, iako nije pomenuo broj vojnika. Prošlog februara njegova administracija postigla je dogovor sa talibanima da fazno smanjuju nivo američkih trupa i da na nulu padnu do maja 2021. godine, mada je nejasno kako će postupiti dolazeća administracija Bajdena.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden, koji se zalagao za zadržavanje malih protivterorističkih snaga u Avganistanu kao način da se osigura da ekstremističke grupe poput Al-Kaide ne budu u stanju da pokrenu napade na Sjedinjene Države, suočava se sa nizom pitanja o Avganistanu. Jedno je kako i da li treba nastaviti sa daljim smanjenjem trupa.

Tramp je u svojoj kratkoj izjavi aludirao na svoju dugogodišnju želju da u potpunosti izađe iz Avganistana.

Uvek ću biti posvećen zaustavljanju beskrajnih ratova, rekao je, misleći na američke ratove koji se u Avganistanu vuku od 2001. godine i u Iraku većim delom od 2003. godine.

Iako su visoki vojni zvaničnici upozoravali protiv brzog smanjenja trupa u Avganistanu, vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler objavio je 17. novembra da sprovodi Trampovu naredbu. Kao rezultat, vojni komandanti su povuki više od 1.500 vojnika iz zemlje u poslednjih nekoliko nedelja. Po Trampovom naređenju, komandanti su takođe smanjili nivo američkih trupa u Iraku na 2.500 sa oko 3.000 u istom periodu.

Neki su smatrali da je odluka o Avganistanu nepotrebno zakomplikovala donošenje odluka dolazeće administracije. Mada je Tramp u to vreme odbio da prizna da je izgubio izbore i da će 20. januara ustupiti Bajdenu.

Prema Zakonu o odobrenju nacionalne odbrane koji je Kongres doneo pre dve nedelje, Pentagonu je izričito zabranjeno da koristi novac iz ovogodišnjeg ili prošlogodišnjeg budžeta za smanjenje broja vojnika ispod 4.000 - ili ispod broja koji je bio u zemlji na dan kada je predlog zakona je finalizovan, što je bilo 1. januara. Tramp je stavio veto na meru, ali su i Dom i Senat glasali da ponište njegov veto.

Pentagon još nije u potpunosti objasnio kako svoje kontinuirano povlačenje poravna sa zakonskom zabranom. Kao odgovor na pitanja o ovome, Pentagon je izdao pisanu izjavu u kojoj je rekao da će se inistarstvo odbrane pridržavati svih zakonskih odredbi Zakona o odobrenju nacionalne odbrane, uključujući i one iz odeljka 1215 koje utiču na tekuće smanjenje u Avganistanu.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#Avganistan

#SAD

#armija SAD

#trupe