Večna ljubav u ognju smrti i uništenja ☠💘☠
Vatre su gorele svuda unaokolo, težak dim je ulazio u sve prostorije gušeći koliko je i jara pržila. Na visokom brdu, centru grada, tela su ležala svuda unaokolo. Žene, deca, starci, sve što je preostalo nakon katastrofalne pogibije. Tela su virela ispod urušenih kuća i krovova, napola pečena, mnogima su nedostajali udovi dok su im lica bila zamrznuta u poslednjim sekundama agonije... Na grad se spustio zastor smrti, crn i težak. Ispunjen kricima, čegrtanjem bojnih kočija, konja i smehom pobedničke vojske koja je uzimala i delila pravdu po pravu pobednika. Ceo grad je spaljen, sve stanovništvo predato maču i svako sećanje na njega izbrisano...

Ovaj grozomorni prizor je ono što su arheolozi otkrili 70-ih godina prošlog veka nakon iskopavanja lokaliteta po imenu Tepe Hasanlu u severoistočnom Iranu. Arheolozi sa Univerziteta Pensilvanija otkrili su grad koji je bio sravnjen sa zemljom 800. godine p. n. e.

Kako su sve više počeli da izranjaju nalazi poslednjeg dana grada, naučnici su došli do temelja male strukture izgrađene od nepečenih cigli koja je služila za čuvanje žita. U njoj su otkrili 2 tela, što nije bilo ništa čudno, sve dok nisu krenuli da uklanjaju slojeve zemlje.

Pred njima se ukazao prizor dvoje ljudi, licem u lice u zagrljaju, koji leže na zemlji. Jedan skelet je sa pruženom rukom prema licu drugog. Ništa drugo nije pronađeno sa njima, osim kamene ploče koja im je bila pod glavama.

Analizom skeleta utvrđeno je da je stariji imao između 30 i 35 godina, dok je mlađi bio starosti između 18 i 22 godine. Na telu su imali tragove povreda, oboje su preminuli od gušenja ugljen-dioksidom.

Kada su sklopljeni svi delići iskopanih dokaza poslednjeg dana, naučnici su shvatili da su otkrili, zamrznut u vremenu, poslednji tren dvoje ljudi koji su odlučili da napuste ovaj svet pod svojim uslovima. Zagrljeni, sklonili su se od invazije u malu žitnicu. Gde su, svesni svoje sudbine, legli na pod i umrli zajedno - zaključani u poljupcu koji traje više od 2.800 godina.

Autor: redportal.rs

#Hasanlu

#Hasanlu ljubavnici

#Hasanlu lovers

#Hasanlu poljubac

#Hsanlu kiss

#Iran

#Univerzitet u Pensilvaniji