Iste mere ostaju na snazi

Austrijski parlament usvojio je odluku o produženju mera zaključavanja u cilju sprečavanja širenja koronavirusa za daljih 10 dana, to jest do 24.januara.

Glasovima valdajućih Narodne partije (OVP), Zelenih i opozicione Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) usvojen je predlog uredbe koji je predao ministar zdravlja Rudolf Anšober. Uredba predviđa da ugostiteljski objekti, prodavnice, izuzev namirnica i svakodnevnih potrepština ostanu ostaju zatvoreni.

Takođe do 24. januara zabranjene su manifestacije, kao i rad hotela i smeštaja u turističke svrhe.Istom uredbom produžava se i mera celodnevnog policijskog časa, koja dozvoljava napuštanje kuće zbog odlaska na posao, u kupovinu, pružanju pomoći, ali I šetnju radi psihičke I fizičke rekreacije.

Produženje mere zaključavanja ministar Anšober je objasnio time da u poslednjih deset dana nije bilo značajnijeg poboljšanja broja novozaraženih.I dalje, kako je dodao, ima između 1.500 i 2.500 novih slučaja zaraze dnevno.

Foto: Unsplash.com/Martin Sanchez

-To je jasno previše - podvukao je Anšober.Takođe, dodaje da je stanje na intenzivnoj nezi konstantno i daleko udaljeno od cilja maksimalno popunjenih 200 kreveta za potrebe kovid pacijenata.

Anšober je ukazao i da treba uzeti u obzir da novi soj virusa značajno pogoršava situaciju.Slobodarska partija Austrije (FPO) usprotivila se, kao i Neos produženju mere zaključavanja.

FPO smatra da je zdavstveni sistem daleko od opasnosti kraha, a Neos ne razume što su prodavnice morale da zatvore, jer je to fatalno po privredu i košta državu.

Autor: Tanjug

#Austrija

#koronavirus

#mere

#zaključavanje