Čovek koji je stvorio svet

Za početak dugujemo izvinjenje Džonu Ronaldu Reuelu Tolkinu jer mu je rođendan bio još 3. januara, ali smo usled praznične euforije zaboravili da mu čestitamo.

Rođen je u Blumfontejnu, u današnjoj Južnoafričkoj republici, a tada delu Britanskog carstva. Kada mu je bilo tri godine, Tolkin je sa majkom i bratom otputovao u Englesku, u nešto što je trebalo da bude duži porodični odmor, ali mu je otac umro od groznice, u Južnoj Africi, pre nego što je stigao da im se pridruži. Kako je Tolkinova majka ostala bez prihoda, morala je decu da smesti kod svojih roditelja, i tako su Tolkinovi zauvek ostali u Engleskoj.

Foto: Wikipedia.org

Tolkinova majka, Mabel, je obojicu sinova školovala od kuće. Ronald, kako su ga znali u porodici, je od malena pokazivao interesovanje za pismo i jezike. Sa četiri godine je naučio da čita, a ubrzo i da čitko piše. Majka je ohrabrivala i negovala Tolkinov vidan talenat, dozvoljavajući mu da sate provodi u velikoj porodičnoj biblioteci, ali kada mu je bilo samo 12 godina, Tolkinu majka umire od dijabetesa. Bilo joj je svega 34 godine. Pre smrti, majka je sinovima odredila staratelje, koji su se pažljivo brinuli o daljem razvoju dva dečaka.

Tolkin je studirao engleski jezik i književnost na Oksfordu, a kada mu je bilo samo 16 godina, sreo je Edit Brat, koju će nakon nekoliko godina zaprositi i sa kojom će ostati sve do svoje smrti mnogo decenija kasnije i koja će biti nepresušan izvor njegovog stvaralaštva. Mnogo godina posle, u pismu prijatelju, Tolkin je izrazio divljenje prema svojoj ženi, koja je pristala da pođe za mladića bez posla, sa malo novca i bez neke velike perspektive (u tom trenutku) osim da pogine u Velikom ratu, koji je upravo počinjao.

Foto: Wikipedia.org

Posle rata, Tolkin postaje profesor engleskog na jednom od koledža na Oksfordu, i tu tom periodu piše Hobita i prva dva toma Gospodara prstenova. Posle Drugog svetskog rata, Tolkin prelazi na čuveni Merton koledž na Oksfordu, gde dovršava Gospodara prstenova oko deset godina nakon što je zapisao prve rečenice. Ronald i Edit imali su četvoro dece, od kojih je jedno, Kristofer Tolkin, postao urednik i izdavač kasnijih radova svog oca, i kome dugujemo što su Tolkinova dela nastavila da se objavljuju mnogo posle njegove smrti.

Foto: Pixabay.com

Tolkinova penzija prošla je neočekivano burno, usled sve veće popularnosti koju je uživao. U jednom trenutku postala je tolika da je Tolkin morao da povuče svoj broj telefona iz javne upotrebe. Prodaja knjiga je išla toliko dobro da je izjavio da mu je žao što nije otišao u privremenu penziju.

29. novembra 1971. Tolkinova žena Edit umire, a on se vraća iz Bormunta gde su živeli, u Oksford, gde sledeće godine biva proglašen za viteza. 21 mesec po smrti svoje voljene žene umire i Tolkin. Sahranjeni su u zajedničku grobnicu, a na ploči stoje zapisana imena Berena i Lutijene junaka iz Tolkinovog magičnog sveta.

Foto: Wikipedia.org

Horoskop Dž.R.R. Tolkina apsolutno ukazuje na velikog pisca: vrh 10. kuće (karijera) u Blizancima (pisanje), sa vladarom Merkurom u 4. kući (prošlost, tradicija) otkriva Tolkinovu fascinaciju prošlošću, mitovima, legendama, istorijom, dok Mesec u Ribama u 6. polju (rad) zajedno sa Venerom (umetnost) ukazuje na večitu potrebu za umetničkim stvaralaštvom u svakodnevnom poslu i radu. Dobar odnos Merkura (pisanja) i Meseca (mašte) samo pojačava uspešnost sa kojom se ono što je Tolkin zamislio, prenosilo na hartiju. Naravno, podznak u Devici je uvek tu da o svemu, pa i o najmanjoj biljčici, u Tolkinovom svetu, da detaljan i iscrpan izvor informacija, a Jupiter (širenje) u 7. kući (drugi ljudi), u dobrom odnosu sa Tolkinovim Suncem, ukazuje na osobu koja će uvek biti voljena od strane drugih, odnosno na onoga za čije će ime čuti veliki broj ljudi.

Autor: redportal.rs

#Gospodar prstenova

#Horoskop

#Tolkin

#astrologija

#astroslavljenik