Podijum gladijatora se vraća staroj slavi

U starom Rimu desetine hiljada se okupljalo u Koloseumu da posmatra robove, osuđenike, kriminalce i divlje životinje u borbi na život i smrt. Ova krvava gladijatorska sučeljavanja zahtevala su velike inženjerske i arhitektonske podvige, sve od čekrka i sistema podizanja boraca na podijumima, pa do kaveza koji su izlazili iz zemlje na oduševljenje publike.

Pod samim podijumom Koloseuma postoji lavirint tunela, koji su sada otkriveni i ostavjeni zubu vremena. Zato je italijanska vlada odlučila da započne obnovu podijuma sa prvih 10 miliona evra radi instalacije novog istovetnog pokretnog poda koji će vratiti amfiteatru njegovu staru slavu.

Kako Alfonsina Ruso, direktorka Koloseuma, navodi:

Želja nam je da predstavimo građevinu onakva kakva je bila, i spremni smo da saslušamo predloge svakog. Iz celog sveta.

Prvi pregledi predloga arhitektonskih rešenja zakazani su za 1. februar, a italijanski zvaničnici se nadaju da će ceo projekat biti gotov do 2023. godine.

Prostor ispod podijuma Koloseuma je tokom 400 godina njegovog korišćenja bio prepun skrivenih izlaza na "binu", rampi, otvora, čekrka, dizalica, kao i drugih mehanizama, koji su omogućavali radnicima da stvore magičan šou za hiljade gledalaca iznad. Inženjeri antike su čak osmislili i podzemni lift koji bi podizao lavove, medvede, leoparde i druge životinje direktno u centar podijuma.

Hipogeum (kako se nazivao) je omogućavao organizatorima da podižu tenziju u spektaklu, da konstanto iznenađuju kako gledaoce tako i same borce. Lovac u areni nikada nije znao sa koje strane će 2 ili 3 lava da se pojave.

Kako se planira, i obnovljena varijanta podijuma sadržaće sve što je i nekadašnja antička. Obnovljene će biti i verne replike mehanizama koje su nekada postojale.

Sama reizgradnja će biti veliki tehnički i inženjerski poduhvat, čiji je cilj ne samo da obnovi prostorije već i da ponovo omogući posetiocima da osete silinu i lepotu Koloseuma dok stoje u njegovom centru. 💗

Obnovljena arena će biti mesto kulture i planira se da bude korišćena za koncerte i pozorišta.

Nažalost, ne i za gladijatorske borbe... 😭😭😭

Autor: Nora McGreevy / redportal.rs

#Antika

#Italija

#gladijatori

#koloseum

#obnova

#stari rim