Optužio ih je da politiku vode preko naslovnica tabloida

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas ocenio da odlazeći saziv Evropskog parlamenta traži da on bude sankcionisan zato što u BiH insistira na onome na čemu je EU sazdana - na razgovorima i dogovorima da bi se postigao konsenzus i našla rešenja.

Evropski parlament je u Rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU 2023, uzglasanoj sredinom ove nedelje, tražio sankcionisanje Dodika i drugih „destabilizujućih aktera“ u BIH.

IZVOR: X / MiloradDodik

- Ako je vrhunac političkog umeća tih evroparlamentaraca predlaganje sankcionisanja stava i slobodne misli, onda su definitivno promašili zanimanje – napisao je Dodik na društvenim mrežama.

- Poštovana gospodo, govorite i sudite o BiH, a nikada niste kročili u nju. Ne znate njenu istoriju, nasleđe, odnose. Politiku vodite na osnovu naslova u novinama i tabloidima. Neodoljivo podsećate na one što ispred prodavnice piju pivo i samouvereno pričaju o svemiru na osnovu teksta pročitanog u ‘Mikijevom zabavniku’ – ocenio je Dodik.

Istakao je da nema ničega destabilizujućeg u njegovom stavu da se moraju poštovati Dejtonski sporazum, Ustav, međunarodno pravo, Povelja UN i pitao: - Da li to vi, po ugledu na sarajevske tužioce i sudije, promovišete da je poštovanje Ustava i zakona kažnjivo, a njihovo kršenje poželjno ponašanje? O kojem secesionizmu govorite?

Podsetio je da je „BiH plod ugovora Republike Srpske i Federacije BiH“ i pitao: - Zar nije evropski standard da kada jedna strana ne poštuje ugovor, druga može tražiti njegovo raskidanje?

Dodik je ocenio da nikada za Republiku Srpsku nije tražio nešto što joj Dejtonskim sporazumom ne pripada i ukazao da ne pristaje na manje od onoga što joj pripada.

- Neki drugi su umislili da će BiH biti veća ako Republika Srpska bude manja. Glasovi koji su insistirali da se pitanje sankcija nađe u rezoluciji bi takve sankcije uveli i liderima zemalja EU iz istih razloga, ali ne mogu - naveo je on.

Republika Srpska i njeni kadrovi, kazao je, prema svim izveštajima Evropske komisije, najviše su uradili na tome da se BiH približi otvaranju pregovora s EU.

- Bilo bi pošteno da su pojedinci iz Evropskog parlamenta to primetili i još poštenije da su osudili dolazak diplomata iz zemalja koje nemaju nikakve veze sa BiH i EU i koji pritiskaju partnere (u vlasti na nivou BiH) da ne pristaju na dogovore u vezi s evropskim zakonima - istakao je predsednik RS i ocenio da im „to neće proći“.

Autor: beta.rs