Ovakva inicijativa dolazi samo nekoliko dana pre inauguracije Džoa Bajdena

Državni sekretar Majk Pompeo naveo je da Sjedinjene Države planiraju da označe pokret jemenskih Huta kao stranu terorističku organizaciju. Ovakav potez brine pojedine diplomate i humanitarne organizacije zato što bi to, prema njihovom mišljenju, moglo da ugrozi mir i borbu protiv jedne od najvećih humantiranih kriza.

Odluka da se ova organizacija stavi na crnu listu, dolazi samo nekoliko dana pre inauguracije Džoa Bajdena 20. januara. Lideri Huta navode da imaju svako pravo da odgovore na bilo kakvo svrstavanje na crnu listu.

Majk Pompeo je izjavio da postoji plan da pored ove organizacije, svi njeni lideri budu proglašeni za globalne teroriste.

Stejt dipartment će obavestiti Kongres o mojim nastojanjima da označimo Ansar Alah kao stranu terorističku organizaciju. Takođe nameravam da označimo Abdula Malika al Hutija, Abd al Kalika Bada al Dina al Hutija i Abdulaha Jahja al Hakima kao globalne teroriste.

Pojedini analitičari i ljudi bliski Bajdenu misle da Tramp i njegovi saradnici pokušajavu da stvore težak ambijent za dolazeću administraciju, pogotovo oko odnosa sa Iranom i ponovnog ulaska u međunarodni nuklearni sporazum. Čak je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao da ovakav potez može da bude loš.

Autor: redportal.rs

#Huti

#Pompeo

#SAD

#jemen