Sneg zavejao Španiju

Posle izuzetno jake mećave koja je zahvatila centralni deo Španije vlasti danas užurbano čiste sneg u Madridu i drugim delovima zemlje pre nego što stigne novi jaki ledeni talas.

Snežne padavine od više desetina centimetara pokrile su u petak i subotu Madrid i deo Španije i paralisale saobraćaj. Od petka je u centralnlom regionu napadalo najviše snega od 1971. godine. Snežna oluja nazvana Filomena je donela jake kiše u drugim delovima Španije i u njoj je stradalo troje ljudi.

Očekuju se temperature ispod minus deset stepeni Celzijusa u velikom delu unutrašnjosti zemlje od noći od nedelje na ponedeljka, i do četvrtka, prema Španskoj meteorološkoj agenciji (AEMET).

IZVOR: TW / @AlekUbicaNindzi

- Naš cilj je da iskoristimo svaki trenutak pre ponedeljka kada će doći do pada temperature da uklonimo sneg sa glavnih saobraćajnica pre nego što se pretvori u led- rekao je gradonačelnik Madrida Hose Luis Martines-Almeida.

U Madridu je morala da bude izvedena vojska da raščisti piste međunarodnog aerodroma koji će ostati zatvoren najmanje do danas popodne, kao i pristupe bolnicama koje su i dalje pod pritiskom zbog pandemije korona virusa.

Spasilačke službe izvukle su 1.500 ljudi zarobljenih u automobilima. Više od 650 puteva blokirano je snegom, ostavljajući neke vozače zaglavljene u svojim automobilima od petka uveče do subote.

Neki Madriđani iskoristili su sneg za razonodu. Tako su skijaši se se skijali niz Gran Via, jednom od najprometnijih ulica u glavnom gradu. Ostali Madriđani su mećavu koristili da bi se snovboardom spuštali niz put ili se međusobno gađali snežnim grudama.

Nevreme se danas kreće ka Kataloniji i Aragonu na severroistoku zemlje, gde pada slabiji sneg nego onaj koji je pao u centralnom delu zemlje prethodna dva dana, prenosi Beta.

Autor: redportal.rs

#Oluja

#madrid

#mećava

#nevreme

#sneg

#Španija