Svakoga dana pokreće dva zvona već 181 godinu, i niko ne zna kako

U današnjem modernom svetu, koji se diči pronalascima i istraživanjima najdaljih kutaka svemira, postoji misterija koja neće biti rešena u skorije vreme. 🧐

Sredinom 19. veka Robert Voker, profesor fizike na Univerzitetu Oksford, dobio je zanimljiv uređaj. U pitanju je bila baterija dizajnirana da pokreće metalnu kuglu napred i nazad, između 2 zvona. Danas, 181 godinu kasnije od kada je napravljena, oksfordsko električno zvono i dalje zvoni. Zapravo, zvonilo je više od 10 milijardi puta!

Dizajnirala ga je i sastavila londonska kompanija Watkins & Hill, koja se specijalizovala za proizvodnju instrumenata, a postavljena je u univerzitetskoj biblioteci Klarendon.

Baterija je čak uspela da se upiše i u Ginisovu knjigu svetskih rekorda kao najtrajnija baterija ikada stvorena. I što je najčudnije, i dalje niko ne zna kako zapravo ona funkcioniše. Iza nje nije ostao nikakav drugi podatak do papirića na kome je navedeno "postavljena 1840. godine".

Sakupljanje podataka otežava osnovna briga naučnika - da bi uništili sam mehanizam ako bi se usudili da je otvore. Sa druge strane, postoji dobra pretpostavka o tome šta je čini.

Foto: Wikipedia.org/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

SLIKA: Oksfordsko električno zvono

Na samoj bateriji se jasno vide naizmenični diskovi srebra, cinka, sumpora i drugih materijala pomoću kojih se generiše mali strujni napon. Ali kompletna struktura 2 stuba baterije i dalje ostaje misterija. Jasno je da je spoljašnjost obložena sumporom i da ona služi da zapečati ćelije. Po dizajnu podosta liče na prve forme električnih baterija koje je dizajnirao sveštenik i fizičar Đuzepe Zamboni.

A. J. Kroft, bivši istraživač laboratorije Klarendon, navodi u svom članku u European Journal of Physics iz 1984. godine:

Slične namotaje je napravio i Zamboni, čiji dizajn se sastoji od 2000 pari diskova metalne folije zalepljene za papir, insulirane cink-sulfatom i sa druge strane premazanim mangan-dioksidom.

Na sreću studenata i zaposlenih, zvono ne dreči svakoga dana kao neki demonski sat dizajniran za mučenje. 😅 Zapravo je jedva čujan, jer je napon ekstremno nizak. Metalna kuglica između 2 zvona samo nežno vibrira.

Da bi definitivno rešili misteriju, naučnici će ipak morati da sačekaju da se baterija potpuno iscrpi ili da se mehanizam pokvari usled starosti.

Kako god da okrenete, mnoge današnje kompanije koje prave mobilne telefone bi mogle da bace pogled na ovaj mehanizam star 181 godinu. Da nauče nekoliko stvari o dugotrajnosti baterija. 🤭🤭🤭

pročitajte još

TEKILA kao gorivo? 😃

Autor: Laura Clark / Redportal.rs

#Elektronika

#Engleska

#Univerzitet Oksford

#baterija

#oksford

#tehnologija