Poslednja linija odbrane zaustavila raketu

Američki ratni brod je uz pomoć PHALANX sistema, koji predstavlja poslednju liniju odbrane, uspeo da obori nadolazeću Huti raketi samo par sekundi pre nego što će ga pogoditi. Korišćenje ovog sistema predstavlja njegovu prvu aktivaciju u bilo kom konfliktu.

PHALANX Close In Weapons System (CWIS) je aktiviran na razaraču američke mornarice USS Gravely u utorak uveče protiv onoga što američki zvaničnici nazivaju, krstarećom raketom koja se približila unutar radiusa od oko 1000m (1 milje) - na samo nekoliko sekundi od direktnog udara.

Automatski sistem PHALANX poseduje topove tipa Gatling koji imaju sposobnost ispaljivanja do 4.500 metaka od 20mm u minuti i služe odbranu od projektila i drugih meta na ekstremno kratkoj razdaljini.

Kako navodi proizvođač Raytheon:

PHALANX sistem kompleks koga čini kombinacija brzopotezne paljbe, kontrolisane od strane kompjutera, navođene radarom u kontekstu odbrane od protivbrodskih raketa i drugih pretnji na veoma bliskoj razdaljini kako na kopnu tako i na moru. On je poslednja linija odbrane.

Američki brodovi su do sada oborili na desetine Huti raketa uz pomoć dalekometnih PVO sistema, poput SM-2, SM-6 i Evolved Sea Sparrow raketa, čiji je domet 12 kilometara i više.

Razlog zašto dalekometni sistemi nisu funkcionisali ili nisu korišćeni i u ovom slučaju za sada ne znamo.

Autor: redportal.rs