Zelenski je Zalužnom ponudio drugi položaj što je ovaj odmah odbio

Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni pozvan je u ponedeljak na sastanak u kancelariju predsednika Zelenskog i rečeno mu je da je otpušten, potvrdila su za Si-En-En dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Zvanično saopštenje nije objavljeno, što znači da je Zalužni i dalje bio na toj funkciji, međutim predsednički dekret se očekuje do kraja nedelje, rekao je jedan od izvora za Si-En-En.

Glasine o sastanku i smeni Zalužnog eksplodirale su u Kijevu u ponedeljak uveče potvrđujući postojanje raskola za koji se smatra da je nastao između predsednika i njegovog vrhovnog komandanta nakon neuspeha ukrajinske kontraofanzive prošle godine.

Predsednički portparol Sergej Nikiforov rekao je da su i druge glasine o smeni načelnika vojske netačne. Ministarstvo odbrane je takođe objavilo poruku koja glasi: "Poštovani novinari, odmah odgovor svima - ne, ovo nije istina."

I u svom svakodnevnom obraćanju u ponedeljak veče, sam Zelenski uopšte nije pomenuo načelnika vojske.

Ali, prema jednom od izvora, na malom skupu u svojoj kancelariji, kome je prisustvovao i ministar odbrane Rustem Umerov, predsednik je izjavio da je "doneo odluku da razreši vrhovnog komandanta oružanih snaga".

U razgovoru koji je opisan kao "smiren", Zelenski je Zalužnom ponudio drugi položaj što je ovaj odmah odbio.

Ukrajinski predsednik je tada povukao svoju odluku, rekavši da činjenica da je Zalužni odbio novu ulogu nije promenila činjenicu da je smenjen sa sadašnje funkcije.

Si-En-En se u sredu obratio kancelariji Zelenskog tražeći dodatne komentare, ali nije dobio odgovor. O mogućim naslednicima pominju se dva imena, tvrdi jedan od izvora, inače visoki vojni komandant.

Jedan od njih je načelnik Uprave za obaveštajne poslove odbrane Kirilo Budanov, 38-godišnji general za koji se zna da ima jake veze sa Zelenskim i smatra se da predstavlja novu generaciju vojnih lidera. Drugi favorit je Oleksandr Sirski komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je neimenovani viši vojni komandant. Kancelarija Sirskog nije odgovorila na pokušaj Si-En-En-a da dođe do njega.

Autor: redportal.rs