Verovalo se da je NEPOVRATNO IZGUBLJEN! 😲

Slika čuvenog umetnika za koju se verovalo da je izgubljena pronađena je u Beču. Portret gospođice Lizer je nekada pripadao jevrejskoj porodici u Austriji i poslednji put je viđen 1925. Nakon toga sudbina slike je nepoznata, ali porodica sadašnjih vlasnika sliku poseduje od 1960-ih. Procenjuje se da jevrednost slike veća od 54 miliona dolara. Njena umetnička vrednost je ogromna:

Slika takve retkosti, umetničkog značaja i vrednosti decenijama nije bila dostupna na srednjoevropskom tržištu.

Portret će se naći na aukciji 24. aprila, u ime naslednika porodice Lizer. Ovo je zasnovano na Vašingtonskim principima, međunarodnom sporazumu kojim se predviđa da se umetnička dela koja su nacisti opljačkali vrate prethodnim vlasnicima .Pre aukcije, slika će biti predstavljena na različitim lokacijama širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, Švajcarsku, Nemačku i Hong Kong.

Portret je nekada pripadao porodici Lizer, bogatim jevrejskim industrijalcima iz Beča. Čudno je da nema dokaza da je delo ukradeno pre ili tokom Drugog svetskog rata. Aukcijska kuća je saopštila:

Slika se vodila kao izgubljena u svim katalozima. U našim krugovima 'izgubljeno' znači verovatno uništeno, verovatno spaljeno tokom rata, ali u svakom slučaju više ne postoji; nije bilo očekivano da će se ikada ponovo pojaviti. Ovaj pronalazak je svakako senzacionalan.

Klimtovo delo ranije je dostizalo vrtoglavu cenu na aukcijama. Njegova slika Dama sa lepezom prodata je u junu za 85,3 miliona funti, što je čini najvrednijim umetničkim delom ikada prodatim na aukciji u Evropi.

Autor: redportal.rs