Andrej: Motivišu me priroda, duh jakih Srpkinja i Srba, mogućnost ulepšavanja gradova uz pomoć umetnosti

Andrej Kolosov je višestruki umetnik. Rođen 1987. godine u Moskvi. Završio je studije ekonomije na Moskovskom državnom univerzitetu za prehrambenu proizvodnju, zatim postdiplomske studije na Katedri kulturologije Državne akademije slovenske kulture. Na Pravoslavnom svetotihonskom univerzitetu u Moskvi završio je studije akademskog crtanja, slikarstva, freskopisa i ikonopisa.

U Srbiju se preselio 2015. i već naredne godine upisao je studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njegovi radovi danas krase mnoga mesta širom Srbije.

Možeš li da se predstaviš našim čitaocima? Ko je Andrej Kolosov? 🧐

Ja sam umetnik Andrej Kolosov. Živim u Beogradu i bavim se muralima, slikam i podržavam promociju umetnosti ljudima i svetu. Radim i kao art direktor u KC Dorćol. Moj cilj je ulepšavanje gradova. Hteo bih da dobra i kvalitetna umetnost bude svugde i inspiriše ljude u gradovima i selima.

Odakle interesovanje za umetnost? 🎨

Umetnik sam od detinjstva. Moja majka je shvatila da imam talenat i pomagala mi je da to razvijem. Mnogo sam vremena posvetio učenju tehnike, živopisa, kombinacijama boje i tako dalje... Bavio sam se i grafitima kad sam bio još u školi. I tako, korak po korak, ušao sam u svet umetnosti. Sada je umetnost deo mog života bez kojeg ne razumem kako da živim.

Foto: Andrej Kolosov

U čemu se najviše pronalaziš? Kaligrafija, slikarstvo, freskopis, murali? 🖌️

Bavim se svim tehnikama, ali mi se više dopadaju monumentalni murali. Volim kada imam mesto i prostor za rad. Ali mislim da meni više odgovaraju slike na platnu. Tu skroz mogu da prikažem svoja osećanja i uhvatim trenutka.

Na koje svoje delo si najponosniji? 🖼️

Mislim da sam najponosniji na seriju „Linije sveta”.

Oslikao si murale posvećene mnogim značajnim ličnostima iz Srbije, među kojima su patrijarh Pavle, Novak Đoković, Nikola Jokić, Siniša Mihajlović... Možemo li znati šta je sledeće u planu? 👨🏻‍🎨

Naravno! Sada radim na projekatu renoviranja murala posvećenog caru Nikolaju II. Imam nekoliko ideja u vezi sa Nikolom Tesla i Mihajlom Pupinom. Trenutno tražim sponzore za to.

U jednom intervjuu rekao si da ti je Pikaso omiljeni slikar. Šta te kod njega inspiriše? 🖌️🎨

Pikaso je čovek koji je perfektno znao realistične tehnike slikarstva, ali je imao slobodu i hrabrost da slika kao deca.

Foto: Andrej Kolosov

Prvo si završio studije ekonomije. Šta je uticalo na ovaj izbor? 💰📊

Ispunio sam želju oca i majke. Sada mogu da kažem da sam im zahvalan na tome.

Studirao si i u Srbiji. Koliko se razlikuje studiranje ovde i u Rusiji? 👨🏻‍🎓📚

Nisam studirao bogosloviju u Rusiji, tako da ne mogu da odgovorim koje su konkretno razlike. Ali sviđa mi se što student u Srbiji ima više slobode u svojoj kreativnosti i samoizražavanju.

Kako si odlučio da se preseliš u Srbiju? I šta te je motivisalo da baš nju odabereš za život? 🛫

U mladosti sam čitao knjige Nikolaja Velimirovića (Valjevskog) i one su me opredelile da dolazim u Srbiju. Zaljubio sam se u Srbiju tokom prve posete 2013. godine i kasnije sam se 2015. preselio: da ovde živem, studiram i radim.

Foto: Andrej Kolosov

Da li ti se dopada život u Srbiji? Koliko se razlikuje od svakodnevnog života u Rusiji?

Teško mi je da sada odgovaram na ovo pitanje zato što već dugo živim u Srbiji i ne znam kako se promenio svakodnevni život u Rusiji. Ali život u Srbiji mi se baš sviđa i srećan sam što sam tu.

A šta te u Srbiji najviše motiviše da stvaraš?

Motivišu me priroda, duh jakih Srpkinja i Srba, mogućnost ulepšavanja gradova uz pomoć umetnosti. I na tome hvala svima koji me podržavaju u ovom delu.

Možemo li očekivati neku izložbu u skorije vreme? 🖼️

Trenutno u saradnji sa umetnicima iz Strigonovskog univerziteta Rusije i arhitektama pripremamo izložbu posvećenu hrišćanskoj savremenoj umetnosti, ulepšavanju hramova. Planirano je da se izložba otvori krajem februara u KC Dorćol.

Kafa ili čaj? ☕🍵

Domaća kafa sa mlekom. ☕
View this post on Instagram

A post shared by ANDREY KOLOSOV (@kolosovmuralstudio)

IZVOR: IG / @kolosovmuralstudio

Muzika uz koju se opuštaš? 🎼

Volim klasičnu muziku. 🎹

Film koji možeš uvek da gledaš? 🎬

„Forest Gamp”. 🎥

Knjiga/-e koje preporučuješ kao obaveznu literaturu? 📚

Ivan Iljin „Pojuće srce: knjiga tihih sazrcanja”.

Poruka za čitaoce Red portala 👇🏻

Budite srećni i veseli.

Foto: Andrej Kolosov

Autor: Filip Pejković