Ljubavnici iz Hasanlua

Ljubavnici iz Hasanlua ili Poljubac star 2800 godina, nazivi su ljudskih ostataka koje je 1972. godine pronašao tim sa Univerziteta u Pensilveniji, predvođen Robertom Dajsonom.

Iskopavanja lokaliteta Tepe Hasanlu 1972. godine donela su otkriće koje je obišlo ceo svet. U jednom skladištu žitarica, verovatno krijući se od neprijatelja, pronađena su 2 skeleta ljudi koje je brzo ugušio dim, dok je njihov grad bio u plamenu. Ovaj par je poslednje trenutke svog života proveo u zagrljaju, a smrt ih je dočekala u trenutku dok su ljubili jedno drugo i time njihov poljubac učinila večnim. Iako su neki izvori tvrdili da oba skeleta pripadaju muškarcima, Muhamed Dandamajev, u svojoj knjizi Kulturne i društvene institucije drevnog Irana, navodi da se radi o muškarcu i ženi. Slična tvrdnja objavljena je i u magazinu za arheologiju, sa dodatnim informacijama i njihovoj visini, koja je bila blizi 160 centimetara.

Univerzitet u Pensilvaniji utvrdio je da je par preminuo zajedno oko 800. godine pre nove ere, a njihov poljubac u trenutku smrti kao da označava da je ljubav večna.

IZVOR: YT / watchJojo

Autor: redportal.rs

#Hasanlu

#iskopine

#poljubac

#skeleti

#zaljubljeni par