"Prema međunarodnom zakonu ne postoji opravdanje za vojnu akciju"

Kako je izjavio portparol Kremlja Dimitrij Peskov, sinoćnji udari američke i britanske avijeacije po metama u Jemenu su prema svim merilima medjunarodnog zakona ilegalni potezi.

Napadi na preko deset ciljeva u Jemenu su izvršeni od strane avijacije SAD i Velike Britanije uz podršku Holandije, Australije, Bahreina i Kanade kako navodi izjava američke Centralne komande. Vašington je naveo da su udari defanzivni poprirodi i da su imali za cilj deeskalaciju tenzija u regionu.

Kako je Peskov izjavio:

Osidjujemo ih, Savet bezbednosti UN nije dao nikakav mandat za vazdušne udare i stoga su oni apsolutno ilegalni prema medjunarodnom zakonu.

Nešto ranije i portparol Ministarstva spoljašnjih poslova Marija Zakarova je izjavila da se Moskva brine da je američka aktivnost u Savetu bezbednosti UN bila samo pretekst za dalju eskalaciju situacije u regionu.

Kako je obrazložila:

Ogromna vojna eskalacija u regionu Crvenog mora mogu anulirati sve pozitivne trendove koji su se pojavili u Jemenu i u diplomatskim naporima za postizanje pomirenja, i takodje mogi izazvati nestabilnost u celom regionu.

Hutiji su počeli sa ciljanjem civilnih brodova koji ulaze i izlaze iz Crvenog mora u nadi da će na taj način oštetiti izraelsku ekonomiju i trgovinu. Potez je usledio kao odmazda za napad izraelske armije na Gazu, koja traje već tri meseca i u kojoj je život izgubilo preko 20.000 Palestinaca.

Autor: redportal.rs