Vidi se pad raspoloženja, razdražljivost, nesanica, gubitak apetita ili povećan apetit...

Praznična atmosfera nema isti efekat na sve ljude. Za nekoga je to magični period, ispunjen kićenjem jelke i ulepšan dekoracijama na ulicama, vreme trošenja novca i upijanja mirisa upravo izvađenih keksića iz rerne. Za druge je to najtužnije doba godine. Iako se više pažnje posvećuje depresiji uoči i tokom praznika, nezadovoljstvo posle praznika je i te kako prisutno kod mnogo ljudi.

Postpraznična depresija je fenomen koji je prisutan u našim životima, a o tome kako s njom izaći na kraj, u Jutarnjem programu RTV-a govorio je psihijatar Nebojša Baračkov.

Baračkov je rekao da se cela ova stvar zove sezonski afektivni poremećaj i ima sve karakteristike depresivnog poremećaja, samo se ne čekaju ona tri meseca, kao kod depresije, da se konstatuje poremećaj, nego može odmah da se konstatuje.

- Vidi se pad raspoloženja, razdražljivost, nesanica, gubitak apetita ili povećan apetit. Znači, sve one karakteristike depresije mogu da se vide, samo se ne čeka toliko. Ovaj obrazac se onda ponavlja u istoj sezoni sledeće godine, pa to mođemo predvideti kod određenih klijenata i da preventivno delujemo - kaže on.

Baračkov dodaje da se to obično događa kod ovih dvogodišnjih praznika, ali da kod nekih klijenata postoji problem i tokom leta, jer ne mogu da podnesu vrućinu, znojenje, visoke temperature.

- To možemo zvati depresivnom epizodom i da ne bi odlagali sa terapijom, onda delujemo preventivno. Tu je podjednaka polna zastupljenost i nema nekih drastičnih odstupanja - ističe on.

IZVOR: YT / @RTVojvodine

Autor: RTV