U stripu neće biti aluzije na koronavirus

Strip-album o Asteriksu, 39. po redu, trebalo da izađe 21. oktobra, rekao je za nedeljnik Journal du Dimanche scenarista Žan Iv Feri, koji je s crtačem Didijeom Konradom jedan od tvoraca neustrašivog Gala.

- Reč je o albumu u kojem su glavni junaci na putu, jer se prošla avantura događala u selu. Asteriks i Obeliks polaze na nesvakidašnje putovanje, u zemlju koja danas ne postoji kao takva - rekao je scenarista za francuski nedeljnik i dodao:

- Svaki album je malen korak ka uvođenju nečeg novog. A Obeliks nastavlja svoj polagani psihološki rast.

Međutim, Feri je priznao da je danas mnogo teže poigravanje stereotipima o zemlji u koju putuju, kao što je to obično činio u crtanom filmu o Asteriksu i Obeliksu.

- U šezdesetim godinama Albert Uderzo i Rene Gošini mogli su da ismejavaju strance, crtaju Engleze sa njihovim velikim zubima i Grke sa njihovim profilom. Atmosfera je bila prijateljska. Danas skoro da moramo da imamo leksikon na stolu da bismo znali sa čime imamo pravo da se šalimo - rekao je on.

Od 2013. junaci, koje su pre 61 godinu izmislili Rene Gošini i Albert Uderzo (prvi je umro u 1977. godine, drugi prošle godine), imaju pustolovine u selu i na putu.

Pored nekoliko sitnica kojim su aludirali na COVID-19, kao što je na primer da je čarobni magični napitak nalik vakcini, u stripu se nisu bavili pandemijom.

- Epidemija je tužna tema, puna teskobe. Bolje je smejati se drugim stvarima i poželeti da nakon izlaska stripa napokon završimo s tim - istakao je Feri.

Autor: redportal.rs

#asteriks i obeliks

#strip

#Žan Iv Feri