Abraham Loub uveren da je predmet koji je prošao kroz naš sistem veštačkog porekla

Ugledni profesor sa univerziteta Harvard, Abraham Avi Loub (Avi Loeb) , inače predsedavajući Odseka za Astronomiju u ovoj prestižnoj instituciji, smatra da je kroz naš solarni sistem pre skoro 4 godine prošao predmet koji je napravila neka druga civilizacija.

Štaviše, on je mišljenja da se možda radi o svojevrsnoj poruci u boci koju je vanzemaljska civilizacija poslala da luta kroz svemir.

Naime, ovaj objekat je otkriven 2017. godine, i to iz Opservatorije Halekala na Havajima, zbog čega je dobio neobičan naziv Oumuamua, što znači izviđač na havajskom. Ovaj objekat je u septembru te godine doputovao do našeg sistema iz pravca Vege, zvezde koja je udaljena 25 svetlosnih godina od Zemlje.

U svojoj knjizi koja tek treba da izađe, a koja se bavi ovim objektom, Loub objašnjava da je objekat 9. septembra 2017. bio najbliži Suncu, da bi odjednom ubrzao i dostigao brzinu od 94.800 kilometara na sat, posle čega je prošao pored Venere i Zemlje, da bi nastavio svoj put ka sazvežđu Pegaz i dalje.

Foto: solarsystem.nasa.gov/nepoznato / umetnički prikaz - CGI

Na samom početku se verovalo da je u pitanju obična kometa, međutim, neke stvari vezane za ovaj objekat se nisu uklapale u tu sliku.

Oumuamua, za početak, imala je dosta drugačiji odnos veličine od bilo kog drugog svemirskog objekta prirodnog izgleda. Ovaj cigaroliki predmet je imao razliku od 10 prema 1 kada je u pitanju odnos između dužine i širine, što nije bio slučaj ni sa jednim drugom kometom.

- Zato ovaj objekat ima dosta veću razliku u proporciji od bilo kog drugog asteroida ili komete. Druga neobična stvar je da je ovaj objekat reflektovao svetlost u 10 puta većoj meri od bilo kog drugog prirodnog svemirskog objekta, što sugeriše da se radi o nekoj vrsti metala - piše Loub u svojoj knjizi.

Način na koji se Oumuamua udaljila od Sunca je takođe zbunjujuć za mnoge, budući da je ubrzao svoje kretanje na način koji nije svojstven kometama. Zapravo, kada su komete u pitanju, one da bi ubrzale moraju da se oslobode veće količine sopstvene mase, što nije bio slučaj sa Oumuamuom.

Uzimajući u obzir sve anomalije i neobičnosti kad je ovaj objekat u pitanju, Loub je došao do zaključka da je šansa da se radi o običnoj kometi oko jedan prema trilion.

- Moguće je da se radi o svemirskom otpadu, delu koji je jako davno služio nekoj civilizaciji za svemirsku navigaciju. Jedini način da proučimo vanzemaljske civilizacije jeste da gledamo njihov otpad, slično novinarima kada proučavaju poznate preko njihovih kontejnera sa otpadom - piše Loub u knjizi.

Loub daje i moguće objašnjenje kako je objekat ubrzao kad se približio Suncu. On smatra da je moguće da koristi vrstu pogona koji je predložen još 1924. od strane Fridriha Zandera, koji je smatrao da se može napraviti svemirski pogon koji bi koristio pritisak sunčevih zraka, na sličan način kao što brodovi s jedrom koriste vetar. Ova vrsta tehnologije se i dalje proučava, ali za sad bez većih prodora.

- Ukoliko se radi o predmetu koji putuje od zvezde do zvezde, koristeći njihovu energiju da nastavi ubrzano dalje, Oumuamua može biti neka vrsta poruke u boci - zaključuje Loub.

Autor: redportal.rs

#Vanzemaljci

#abraham loub

#avi loub

#vanzemaljska tehnologija