ASML je jedini svetski proizvođač mašina za ekstremnu ultraljubičastu litografiju

Holandski proizvođač opreme za proizvodnju čipova ASML će zajedno sa južnokorejskim gigantom Samsung Electronics-om uložiti 704 miliona evra u izgradnju fabrike za razvoj najsavremenijih tehnologija obrade poluprovodnika u Južnoj Koreji.

Saopštenje je stiglo u trenutku kada je južnokorejski predsednik Jun Sukjul boravio u četvorodnevnoj poseti Holandiji u kojoj nastoji da se uspostavi "poluprovodnički savez" između dve zemlje.

ASML je jedini svetski proizvođač mašina za ekstremnu ultraljubičastu (EUV) litografiju koje su potrebne za proizvodnju najnaprednijih čipova poput onih u najnovijim Apple iPhone uređajima koje proizvodi tajvanski TSMC.

- Tehnološka inovacija koju predvodi ASML postaje moćna pokretačka snaga Četvrte industrijske revolucije širom sveta, a holandske poluprovodničke kompanije kao što su ASML i ASM grade nova postrojenja za proizvodnju, istraživanje i razvoj (R&D) kao i obuku talenata u Koreji - rečeno je iz kabineta južnokorejskog predsednika, a prenosi CNBC.

Jun je u utorak posetio sedište ASML-a zajedno sa holandskim kralje Villem-Alekanderom, gde je obišao proizvodno mesto sledeće generacije EUV mašina.

Autor: Redportal.rs