Najmanje 20 milenijuma star 😱

Odlično očuvani runasti nosorog, sa čak očuvanim unutrašnjim organima, otkriven je u permafrostu na severu Ruske Federacije.

Ruski mediji su preneli juče da je leš primećen u permafrostu koji je krenuo da se topi još u avgustu ove godine. Naučnici trenutno čekaju da se ledeni putevi formiraju pre nego što se nalaz prebaci u laboratoriju na dalja istraživanja.

Otkriveni runasti nosorog je jedan od najbolje očuvanih primeraka životinja iz ledenog doba ikada pronađen. Nosorog je bio između 3 i 4 godine starosti kada je preminuo (najverovatnije se udavio), a telo je u ledu očuvalo skoro sve mekano tkivo, uključujući i digestivni trakt, dlaku i delove masnih naslaga.

Otkriveni runasti nosorog je procenjene starosti između 20.000 i 50.000 godina. Preciznije datiranje će biti moguće kada se izvede prebacivanje u laboratoriju, kada će radiokarbonska procena pokazati jasniju hronologiju.

U poslednjih nekoliko godina zbog promena u klimi eksponencijalno raste broj nalaza mamuta, runastih nosoroga, kopitara perioda ledenog doba i mladunaca pećinskih lavova. Permafrost se sve više i sve ćešče tokom godine topi, posebno u nepreglednim prostranstvima Sibira.

Ovaj nosorog je pronađen u blizini reke Tirektjak, u regiji Abjisk, blizu mesta gde je još jedan runasti nosorog pronađen 2014. godine.

Naučnici su taj nalaz, kome su dali ime Saša, datirali za period pre 34.000 godina.

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

Autor: phys.org / redportal.rs

#Ledeno doba

#Nauka

#Paleontologija

#Runasti nosorog

#Saša

#istorija

#sibir