Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane 😅

Kina će prestići Sjedinjene Države do 2028. godine na mestu najveće svetske ekonomije. To je čak 5 godina manje u odnosu na prethodna predviđanja, a najveću zaslugu ima pandemija koronavirusa.

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja u svom izveštaju navodi da su za vreme pandemije najgore ekonomski reagovali Evropljani, a najbolje države Azije.

pročitajte još

KINA i ostatak 🌏

Kineski spretni menadžment u vreme pandemije i dugotrajni uticaj koji će pandemija imati na rast Zapada znači da se kineski rezultat značajno popravio.

Ako posmatramo kinesku ekonomiju kroz prizmu dolara, ona će prestići na 1. mestu američku ekonomiju do 2028. godine, što je za čak 5 godina brže nego što smo mislili u isto vreme 2019.

Zbog različitih pristupa u toku globalne pandemije beleže se i različiti rezultati. Tako će ekonomije u Evropi i Sjedinjenim Državama beležiti negativan rast, dok će Kina imati rast od 2%. Od 2021. do 2025. godine najavljuje se rast Kine od 5,7%, a od 2026. do 2030. godine oko 4,5%. U istom periodu, za Sjedinjene Države se ne očekuje da će beležiti veći rast od 2%.

Autor: redportal.rs

#Ekonomija

#SAD

#kina