Malo poznata činjenica u odnosima Srba i Jevreja

Između dva svetska rata, u razdoblju formiranja kontura buduće izraelske države, masovnije imigracije Jevreja u mandatnu Palestinu, kao i pojačane delatnosti cionističkih organizacija u Evropi, dolazi do razvoja veza između Srbije, odnosno Кraljevine Jugoslavije i tadašnjih jevrejskih prvaka i institucija u Palestini.

U znak zahvalnosti kralju Petru I Кarađorđeviću za njegovu podršku cionističkim idejama i naklonjenosti prema Jevrejima, donacijama jugoslovenskih Jevreja i uz pomoć Jevrejskog nacionalnog fonda, devet godina po njegovom upokojenju, aprila 1930. godine zasađena je šuma sa 10.000 sadnica koja nosi ime kralja Petra.

Šuma je zasađena među prvim u Palestini, neposredno posle sadnje druge dve šume, u čast britanskog ministra inostranih poslova Alfreda Balfura 1928. i prvog čehoslovačkog predsednika Tomaša Masarika 1930. godine.

Podsećanja radi, cionistička ideja o osnivanju jevrejske države prvi put je od strane Srbije zvanično pozdravljena i priznata decembra 1917. godine. U vreme Velikog rata, sa Кraljevskom vladom van otadžbine, Srbija je priznala Balfurovu deklaraciju kojom se podržava formiranje "nacionalnog doma za jevrejski narod" u Palestini.

U ličnom pismu kraljevskog poslanika u Parizu i šefa srpske vojne misije u Sjedinjenim Američkim Državama Milenka Vesnića, upućenom oficiru srpske vojske i cionističkom aktivisti kapetanu Davidu Albali izražene su simpatije i podrška Srbije i njenog naroda oživljavanju jevrejske države i osnivanju Izraela. 

Sredinom tridesetih godina dvadesetog veka, posle marsejskog atentata 1934. godine, na potezu između Haife i Nazareta, a nadomak kibuca Šaar Ha'amakim, osnovanog od strane jugoslovenskih i rumunskih Jevreja, aprila 1935. godine je održana svečana ceremonija sadnje šume/gore Кralja Aleksandra I Кarađorđevića, kao izraz jevrejske zahvalnosti zbog njegove podrške stvaranju izraelske države i prijateljstvu prema domaćim Jevrejima. 

Foto: kkl-jnf.org

Delove izveštaja o sadnji šume koji je objavljen u Jevrejskom narodnom kalendaru za 5696. jevrejsku godinu, uz tekst: 

Smrt kralja Aleksandra značila je za jugoslovenske Jevreje isto što i smrt najrođenijeg. Isto što i smrt oca ili rođenog brata... U srcima jugoslovenskih Jevreja rodi se želja da da se Кralju-Vitezu podigne spomenik, koji će kroz vekove budućim generacijama govoriti o bezgraničnoj ljubavi jednog dela velikog jevrejskog naroda, rasejanog širom sveta, prema Velikom Čoveku, Graditelju Mira i Propovedniku Ljubavi među ljudima... I jugoslovensko je jevrejstvo donelo odluku: da se u Erec Jisraelu, na Izrailjevoj zemlji, podigne Gora, koja će ponosno nositi ime Blaženopočivšeg Viteškog Кralja Aleksandra Prvog Ujedinitelja. Ova odluka je primljena sa oduševljenjem ne samo od jugoslovenskih Jevreja, nego su se akciji za podizanje te Gore sa ne manje oduševljenja priključili i Jevreji van Jugoslavije.

Vremenom su memorijalne šume pale u zaborav, a spomen-ploče su prvo bile oštećene, a onda i nestale sa prilaza šumama. Međutim, 2013. godine u saradnji Ambasade Srbije i Jevrejskog nacionalnog fonda spomen-ploča sa natpisima Кralju Petru i Кralju Aleksandru (hebrejskom, srpskom ćirilicom i engleskom) postavljene su u parku Jicaka Rabina u Migdal HaEmeku. Takođe, zahvaljujući žiteljima kibuca Ginigar, koji se nalazi na obodu šume, Кralju Petru je postavljena tabla sa natpisom "Petrova šuma", titulom i datumom sadnje. 

Foto: kkl-jnf.org

Autor: redportal.rs

#Izrael

#Jevreji

#Kraljevina Jugoslavija

#Palestina

#kralj Aleksandar

#kralj petar

#srbi

#šuma