Beogradsko četvorojevanđelje izloženo u Konaku kneginje Ljubice

Prva knjiga otisnuta u Beogradu Beogradsko četvorojevađelje dostupna je od danas posetiocima Konaka kneginje Ljubice. Istoričar i kustos Vladimir Tomić kaže za Tanjug da je ova najznačajnija hrišćanska bogoslužbena knjiga, u kojoj su ispričani život, učenja i dela Isusa Hrista, kao i njegovo stradanje i vaskrsenje, igrom slučaja posvećena Sulejmanu II Veličanstvenom.

Štampanje prve knjige otisnute u Beogradu Beogradskog četvorojevanđelja dovršeno je, prema navodima iz same knjige, 4. avgusta 1552. godine.

Foto: Printscreen YouTube/RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

Beogradsko četvorojevanđelje je štampano na papiru, u folio formatu, krupnim ćiriličnim slovima, na srpskoslovenskom jeziku.

Počeo je da ga štampa knez Radiša Dmitrović, koji je osnovao prvu beogradsku štampariju.

Vladimir Tomić je istakao:

Za razliku od ostalih knezova koji su iza sebe ostavljali crkve i manastire, Dmitrović je želeo da odštampa bogoslužbenu knjigu. Usred štampanja Beogradskog četvorojevanđelja Dmitrović je preminuo i njegov posao je preuzeo Trojan Gundulić, berberin tog doba, koji je, između ostalog, bio i hirurg. Bio je Dubrovčanin u Beogradu, što je veoma očekivano za Beograd u 16. veku. Dubrovčani su imali svoju koloniju koja se nalazila u današnjoj Dubrovačkoj ulici, koja se često nazivala i Hrišćanskom čaršijom. Dubrovčani su bili najznačajniji trgovci tog vremena, a jedan od tih trgovaca bio je Trojan Gundulić, koji je štampanjem Jevanđelja želeo da zaradi novac.

Foto: Printscreen YouTube/RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

- Do tog momenta knjige su štampane u Rujnu, Gračanici, Mileševi i Mrkšinoj crkvi. Pored njih, osnovane su i dve štamparije u gradovima, u svetovnim sredinama, u Beogradu 1552. godine i Skadru 1563. godine - kazao je Tomić.

Za štampanje ove knjige bila je značajna i 3. ličnost - jeromonah Mardarije. Koliko je poznato, Beogradsko četvorojevanđelje je njegova prva knjiga i ujedno njegov najbolji rad. Jeromonah Mardarije je rukovodio celokupnim poslom štampanja ove knjige.

IZVOR: YT / NAŠE BLAGO

Autor: redportal.rs

#Beogradsko četvorojevanđelje

#Konak kneginje Ljubice

#knjiga

#prva knjiga štampana u Beogradu

#štampa