Naučnici iz ove azijske zemlje uspeli u nameri, ali izgleda da nam neće biti potreban Spajdermen za ovaj slučaj

Veštačko sunce koje je napravljeno u južnokorejskom reaktoru je prešlo svetski rekord u održavanju temperature plazme, budući da je život ovog sunca trajao 20 sekundi, sve vreme održavajući temperaturu jona od 100 miliona stepeni celzijusa.

Još 27. novembra je Istraživački centar KSTAR Korejskog instituta za fuzijonu energiju objavio da počinje sa saradnjom sa Seulskim nacionalim univerzitetom i Univerzitetom Kolumbija iz SAD kada je ovo polje u pitanju. Rezultat ove saradnje je upravo stvaranje ovog sunca, što predstavlja veliki napredak u nastojanju da se dobije energija preko fuzije.

- Tehnologije potrebne za stvaranje plazme koja može da održava temperaturu od 100 stepeni celzijusa su ključ u realizaciji fuzione energije. Uspeli smo da tu temperaturu održimo 20 sekundi što predstavlja važnu prekretnicu za obezbeđivanje tehnike kojom bi se plazma održavala u dovoljnom intervalu za obezbeđivanje energija koja bi onda mogla da se komercijalno koristi - izjavio je Si Vu Jun, direktor centra KSTAR povodom ovog uspeha.

IZVOR: YT / Arirang News

Plazma je jonizovan gas koji se zbog jedinstvenih osobina smatra posebnim agregatnim stanjem materije uz čvrsto, tečno i gasovito stanje, a ključan je za proizvodnju energije koje poseduju zvezde, pa i naše Sunce.

Iz centra najavljuju da im je sledeći cilj stvaranje sunca koje bi se održalo 200 sekundu i da smatraju da će to moći da izvedu do 2025. godine, budući da iskorišćavanje fuzione energije predstavlja cilj celog čovečanstva.

Nadamo se samo da niko od njih neće imati cilj kao Doktor Oktopus iz Spajdermena 2, jer onda ćemo morati i nekako Spajdermena da napravimo.

IZVOR: YT / @FilmAndTvSeries

Autor: redportal.rs

#100 miliona stepeni

#Južna Koreja

#Otkriće

#fuzija

#fuzioni reaktor

#plazma

#veštačko sunce