Čuveni lekar sa TikToka za sve okrivio navodne administratore mozga

Doktor Karan Radžan koji je postao globalno poznat zbog svojih video-snimaka na mrežama TikTok i Instagram i o kome smo već pisali, ovih dana je postavio nov snimak u kojem se dotakao fenomena deža vi, odnosno utiska da smo nešto već videli, iako to nije bio slučaj (ili možda jeste? 🤔).

- Šta je deža vi? - zapitao se on, ali je onda ponovio svoje pitanje, napravivši svojevrsnu poentu oko ovog pitanja.

Njegovo objašnjenje oko ovog fenomena se zasniva na saznanju da naš mozak povremeno može da napravi neku grešku, zbog koje naše kratkoročno sećanje očita kao dugoročno. Drugim rečima, ono što se desilo sad, mi nekad možemo da očitamo i da imamo utisak da se desilo davno.

- To je greška u mozgu, kada on slučajno kratkoročno sećanje deponuje u dugoročno, tako da stičemo utisak da se nešto što se upravo desilo, desilo dosta ranije - kategoričan je doktor Radžan, duhovito primetivši da i on ima utisak "već viđenog" dok objašnjava fenomen.

Ipak, fenomen već viđenog ima dosta teorija od kojih nijedna nije dokazana, što priznaje i sam lekar Radžan, tako da smo od potvrđenog rešenja još uvek daleko. Koga zanima, ceo video ovog popularnog lekara može da pogleda klikom OVDE.

Autor: redportal.rs

#deja vi

#deja vu

#doktor karan radžan

#fenomen