Da li biste živeli u ovakvoj koži? 🤔

Ako ste oduvek želeli ogrtač koji vas čini nevidljivim kao u filmu Hari Poter, to više i nije tako nedostižno. Razlog tome je što naučnici stvaraju veštačku kožu koja bi učinila ljude gotovo nevidljivima golim okom. Uz specifične uslove, kao što su stroga kontrola temperature, bićete nevidljivi i iza infracrvene kamere. S obzirom na to, mnogi očekuju da će ovo pospešiti razvoj tajne vojne opreme.

Ovaj materijal je rezultat napretka na termohromnim materijalima. Sigurno ste se susreli sa termohromnim materijalima, najbolji primer su šolje koje menjaju boju kada se doda topli napitak. Dakle, menjanje boje je reakcija na visoke ili niske temperature. Ako bi naučnici mogli da stvore materijal koji ima tri boje (crvenu, zelenu i plavu) kao odgovor na tri temperature, tada bi teoretski materijal radio na sličan način kao televizor, a RGB pikseli stvaraju sliku. Nažalost, trenutni termohromni materijali imaju veliku manu koja sprečava upotrebu u uređajima za nevidljivost. Oni veoma sporo menjaju boju.

Kako bi uklonili ovu manu, istraživači su pokušali da vide kako manipulacija električnom strujom u sloju ispod termohromnog materijala može ubrzati proces promene boje. Nakon stvaranja višeslojnog materijala sa elektrodama i provodljivim slojem, uspeli su da ubrzaju taj proces. Isto kao što hobotnica može da promeni kožu kako bi se podudarala sa okolinom, veštačka koža može da promeni boju manipulacijom temperaturom.

Naučnici se nadaju da će uspeti da usavrše veštačku kožu do potpune nevidljivosti. Još uvek je potrebno usavršavanje kako bi bila praktična u stvarnim primenama, ali ovo je svakako značajan napredak u oblasti nevidljivih materijala.

Autor: redportal.rs

#Nauka

#artificialskin

#nevidljivost

#veštačka koža