Probali smo da vratimo Gudurića, ali stranci su jedina opcija

Crvena zvezda je, i pored promene trenera i odlaska Saše Obradovića sa klupe, na prvoj utakmici koju je vodio novi-stari trener Dejan Radonjić doživela jedan od svojih najtežih poraza u ABA ligi u poslednjih 5 godina, izgubivši na gostovanju protiv Igokee rezultatom 85:65.

Ovaj debakl samo je kulminacija tinjajuće krize koja je evidentna u igri Crvene zvezde ove jeseni. Nebojša Čović je u današnjem gostovanju na TV Prva objasnio razloge i okolnosti ovakve situacije u KK Crvena zvezda.

- Zvezda je izgubila s velikom razlikom, pokazalo se da smo morali da povučemo potez koji je neočekivan. I za mene je bio neočekivan, jer sam očekivao da će Saša da ostane sve tri godine. Izgubljena hemija, samopouzdanje, što je razlog ovako loše igre i rezultata atipičnog za Crvenu zvezdu. Žao mi je što je moralo da dođe do toga. Radonjić je proveren trener i idemo dalje - rekao je prvi čovek Zvezde

On je objasnio i način na koji se miljenik "delija" vratio na Mali Kalemegdan. Kaže da je zbog loše hemije u ekipi jednostavno moralo da se reaguje novim trenerom.

- Zvao sam Dejana da dođe kod mene na razgovor. Pričali smo sat i po – dva, napravili okvir rada, dali mu rok da razmisli. Odgovorio nam je već sledećeg dana oko podne ili malo posle toga. Mi ne odustajemo od naših ciljeva, mi smo u toku sezone, u Evroligi je prošlo 16 kola i mislim da možemo da ispunimo osnovne ciljeve, da osvojimo sve domaće trofeje i da napadnemo TOP 8 - kaže Čović

Što se tiče pojačanja koja su neophodna da bi se ciljevi ostvarili, Čović se osvrnuo na činjenicu da zbog izmenjenih pravila Zvezda može da dovede još maksimalno 2 igrača ove sezone.

- Dosad smo iskoristili 18 od mogućih 20 igrača, mislim da se u tim promenama vide određene promene u hemiji. Treneri imaju svoje želje, a mi radimo na tome da ispunimo sve u skladu s mogućnostima. Počeli smo da padamo kada su počeli da dolaze Ročesti, pa O'Brajant i onda Teri. Poremećena je bila hemija, što je verovatno uzrok ovakvih rezultata. Svi momci su dobri, ali se poremetila hemija. Optimista sam da ćemo uspeti da se vratimo. Kada je mnogo teško, odmah zamislite da je moglo da bude još gore. Ako budemo dobro radili, biće bolje - reči su Nebojše Čovića.

Prema rečima prvog čoveka Zvezde, čini se da Dejan Radonjić ima puno poverenje kako navijača, tako i rukovodstva kluba sa Malog Kalemegdana.

- Nije kasno za Zvezdu. Ako se napravi serija pobeda, može sve da se okrene. Nemamo navijače na našoj strani, što je problem i protivničke ekipe se više ne pripremaju za takve stvari. Ne smatram da je kasno za Zvezdu - rekao je Čović.

Na pitanje voditelja o broju stranaca i odsustvu domaćih mladih igrača među nosiocima igre, Čović je podsetio da je to danak koji se u ovim uslovima mora platiti kako bi se Evroliga igrala na ozbiljnom nivou. Čović je izneo i zabrinutost za stanje u kome se nalazi srpska košarka.

- Jako je teško proizvoditi mlade igrače i igrati Evroligu. Cene domaćih igrača su drastično skočile. Hteli smo da vratimo Gudurića, ali nije bilo realno. Naša košarka nema pravu strategiju, jako sam zabrinut za budućnost našeg trofejnog sporta. Pogledajte samo, izgubili smo od Švajcarske u kvalifikacijama. Niko ne može da zaštiti mlade igrače od 12-13 godina, pogotovo kada se jave najbogatiji klubovi Evrope kada nude jake ugovore, posao i smeštaj za roditelje i sve ostale uslove. U evropskoj košarci se ne zna ko je krovna organizacija, ne znamo od koga da tražimo protekciju - konstatovao je prvi čovek crveno-belih.

Kao još jednu od otežavajućih okolnosti za rad kluba, Čović je istakao i odnose sa rukovodstvom regionalnog takmičenja. Naime, nije tajna da postoj brojni sporovi na liniji Crvene zvezde i ABA lige poslednjih godina, iako je Crvena zvezda bila poprilično dominantna u tom periodu u ovom takmičenju, osvojivši skoro sve titule osim jedne koju be osvojila Budućnost.

- Imamo neprijateljski pristup regiona prema Zvezdi, celog leta smo se bavili nebitnim stvarima, pričalo se o nekim sukobima interesa, sada čekamo dve presude na sudu protiv ABA lige. Analiziramo i suđenje arbitara u ligi. U sport se uvuklo štošta i svašta, pogotovo u srpski i regionalni sport - zaključio je Čović.

Autor: redportal.rs

#Kosarka

#Poraz

#covic

#crvena zvezda

#dejan radonjic

#igokea

#nebojsa

#sasa obradovic

#zvezda