Džon Berns, čovek koji nije znao šta znači gubitak posla

Najlojalniji radnik na svetu Džon Berns iz Edinburga (UK) umro je u svojoj 98. godini života, skupivši neverovatne 84 godine radnog staža, i to radeći za jednu kompaniju sve vreme. Radi se o adovaktskoj firmi TC Young Wilson Terris, u kojoj se zaposlio 1936, kad je imao svega 14 godina.

Tako mu se nije ispunila namera da ode u penziju, o čemu je pričao par meseci pre nego što je umro. Zapravo, sve vreme je do zadnjeg dana radio na ekspediciji dokumenata za sud.

Samo je sticaj okolnosti doveo do toga da Džon ne bude radnik sa najdužim neprekinutim radnim stažom na svetu jer je tokom Drugog svetskog rata bio u vojsci, tako da mu te godine nisu ušle u staž, ali su prekinule i kontinuitet u radu. Ovaj rekod drži Brazilac Volter Ortman i iznosi 81 godinu i 85 dana.

Foto: Cascade News/nepoznato

Džon Berns u uniformi (period Drugog svetskog rata)

Berns je umro u snu prošlog meseca, nekoliko dana nakon što je proslavio svoj 98. rođendan. Njegova snaja je za novine rekla da je do zadnjeg dana živeo za svoj posao i bio privržen radu.

- Ljudi su često mogli da ga vide, do zadnjeg dana, kako žuri na autobus ako primeti da malo kasni - rekla je Nensi Berns, potvrdivši da je i po njoj bio najlojalniji radnik na svetu.

Njegov sin Dejvid je otkrio nešto što se nije znalo o njegovom ocu, a to je da je on te, 1936. godine, aplicirao na više poslova, uključujući i posao u jednom lokalnom listu. Međutim, onoga trenutka kad su ga pozvali u advokatsku firmu, on je to odmah prihvatio.

U toku rata je ipak morao da odsustvuje s posla, budući da je pristupio vojsci koja ga je rasporedila na radio-prisluškivanje neprijateljskih podmornica u južnom Mediteranu.

- Uvek je znao da pogleda život sa vedre strane, pa kad bi stvari i bile najgore, znao bi da slegne ramenima i da kaže da oko toga ne može ništa da se uradi - dodao je njegov sin Dejvid.

Osim posla, Berns je voleo i fudbal, tako da je bio presrećan kada je lokalni klub Hibernijan ušao u Kup Škotske 2016, prvi put u njegovom životu.

Njegov šef Grant Najt je rekao da se radilo o čoveku koji je insipirativno delovao na svakoga ko ga je upoznao, dodavši da mu je drago što će mu posthumno biti priznato da se radilo o najlojalnijem čoveku na svetu.

Autor: redportal.rs

#džon berns

#edinburg

#najlojalniji radnik sveta

#škotska