Među žrtvama bili profesori, intelektualci i glumci 😔

U ponedeljak 9. oktobra svečano će biti otvoren Spomen-park Kraljeva česma u Lisičijem potoku u Beogradu.

U neposrednoj blizini Dvorskog kompleksa na Dedinju, kralj Aleksandar I Karađorđević je 1932. godine započeo izgradnju česme, ali ga je pogibija u Marseju dve godine kasnije sprečila da vidi završetak radova. Radovi na izgradnji su završeni 1936. godine i ona je tada postala spomen-česma koja čuva sećanje na kralja.

Neposredno po oslobođenju Beograda u oktobru 1944. godine, Lisičiji potok je postao stratište na kojem je živote izgubilo nekoliko hiljada Beograđana, za koje je nova komunistička vlast u prvim danima oslobođenja odlučila da zaslužuju smrt.

Među njima su najpoznatiji oni čija su imena objavljena 27. novembra 1944. godine u Politici. Bez ikakvog obrazloženja, tada je saopšteno da je na osnovu odluke Vojnog suda Prvog proleterskog korpusa streljano 105 ljudi. Na spisku su se našli sekretar srpskog Crvenog krsta dr Petar Zec, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Ilija Pržić, dekan Tehničkog fakulteta Branko Popović, predsednik Srpske književne zadruge Svetislav Stefanović, glumci beogradskog Narodnog pozorišta Jovan Tanić i Aleksandar Cvetković...

Inicijativa za uređenje parka kod Kraljeve česme potekla je od istoričara Srđana Cvetkovića, a realizacija projekta je završena uz podršku Grada Beograda.

IZVOR: FB / U ime naroda za slobodnu Srbiju

Autor: redportal.rs