Real Madrid apsolutni lider večne liste UEFA

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, UEFA je pred Novu godinu objavila ažuriranu rang listu uspešnosti klubova u najelitnijem evropskom takmičenju, odnosno Kupu evropskih šampiona, koji je kasnije prerastao u Ligu šampiona, kakvu danas poznajemo.

Klubovi su na ovoj večnoj listi rangirani po rezultatima koje su postizali u toku svih svojih dosadašnjih učešća u najelitnijem evropskom takmičenju. Za remi se dobija 1 bod, a za pobedu 2 boda, uključujući pritom i pobede ostvarene u produžecima.

Od srpskih klubova najbolje mesto na listi zauzima Crvena zvezda, koja je prošlosezonskim učešćem i osvojenim bodovima u Ligi šampiona pretekla Glazgov Rendžers i sada se nalazi na 21. mestu ove UEFA liste sa 165 bodova u 26 sezona.

To je čini najbolje plasiranim klubom sa Balkana na ovoj listi i 2. najboljim klubom jugoistočne Evrope. Iako Olimpijakos i Panatinaikos imaju više sezona odigranih u KEŠ ili Ligi šampiona, Zvezda je postizala značajno bolje rezultate od njih, zbirno gledano.

Ubedljivo najbolji klub u jugoistočnoj Evropi jeste kijevski Dinamo, koji se nalazi na fantastičnom 11. mestu ove večne liste. Podsećamo da su jedini klubovi sa titulama prvaka Evrope iz zemalja sa istočne strane nekadašnjeg berlinskog zida rumunska Steaua i srpska Crvena zvezda.

Od ostalih srpskih klubova na listi se nalaze još Partizan i Vojvodina. Partizan je na 40. poziciji, dok je Vojvodina daleko iza, na 198. mestu. Od klubova sa Balkana, nakon Crvene zvezde, najbolje je rangiran zagrebački Dinamo, koji se nalazi na 30. mestu rang liste.

Ubedljivo 1. mesto zauzima rekorder po broju evropskih titula, Real Madrid. Sa 697 osvojenih bodova iz 51 sezone učešća beži drugoplasiranom Bajernu za čak 202 boda.

Rang lista 10 najboljih evropskih klubova svih vremena izgleda ovako:

1. Real Madrid, 697 bodova

2. Bajern, 495 bodova

3. Barselona, 459 bodova

4. Mančester junajted, 380 bodova

5. Juventus, 361 boda

6. Milan, 314 boda

7. Liverpul, 298 bodova

8. Benfika, 287 bodova

9. Porto, 286 bodova

10. Ajaks, 271 boda

Autor: redportal.rs

#crvena zvezda

#najbolji

#rang lista

#svih vremena

#uefa

#vecna lista

#zvezda