Gotovo svaki drugi građanin CG vakcinisao bi se protiv koronavirusa

Gotovo svaki drugi građanin Crne Gore (42%) vakcinisao bi se protiv koronavirusa kada bi vakcina bila dostupna. To je potvrdilo poslednje istraživanje Ipsos-a, koje je sprovedeno od 15. do 18. decembra na nacionalno reprezentativnom uzorku, uz podršku britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a.

Tokom poslednja 2 meseca, broj građana koji bi se vakcinisali protiv koronavirusa porastao je za 4%.

- Dobro je da poverenje u vakcine raste u ovoj zemlji. Proverene vakcine koje odobri Svetska zdravstvena organizacija najbrži su način da naše živote i ekonomije vratimo na pravi put. Imunizacija je izuzetno važna u zemlji poput Crne Gore, čija se ekonomija oslanja na turističku industriju. I ja lično želim da nastavim sa svojim životom, pa neću oklevati da primim vakcinu čim postane dostupna - poručila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Takođe, u odnosu na oktobar, beleži se i pad broja građana koji sumnjaju u vakcine. Procenat onih koji nisu saglasni s tvrdnjom da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljujući njima iskorenjene mnoge zarazne bolesti smanjio se sa 22% u oktobru na 17% u decembru.

- Globalna pandemija koronavirusa podseća nas na to što se dešava kada ne postoji vakcina koja štiti ljude i zajednice od zarazne bolesti. Hitna potreba za vakcinom protiv koronavirusa ukazuje na presudnu ulogu imunizacije u zaštiti života i ekonomije - istakla je Mihaela Bauer, zamenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

U odnosu na oktobar, porastao je i broj građana koji veruju da će vakcina ili lek protiv koronavirusa uskoro biti razvijen od strane farmaceutskih kompanija. Sada to misli 7 od 10 građana (68%), dok je pre 2 meseca to bio slučaj sa 6 od 10 građana (60%).

Porast onih koji veruju da je izbijanje koronavirusa obuzdano i da će uskoro biti gotovo ukazuje na veći optimizam među građanima. Naime, to je u oktobru mislilo 30% građana, a sada to misli njih 37%.

- Dobro je da raste poverenje građana u nauku i vakcine uprkos velikom broju dezinformacija i teorija zavere koje su na ovu temu svima dostupne. Stoga, pozivam građane da proveravaju sve informacije sa stručnjacima, tj. lekarima i pouzdanim izvorima, poput sajta i društvenih mreža Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore, lokalnih domova zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a - poručuje Vladimir Raičević, direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori.

Svetska zdravstvena organizacija je još prošle godine neodlučnost u pogledu vakcinisanja  - oklevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina - proglasila jednom od 10 najvećih pretnji po javno zdravlje.

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#Vakcina

#istraživanje

#korona

#koronavirus