Koliko je probiotik važan

Pripreme za letovanje su uvek najvažniji deo svakog odmora, a ono što nikako ne smemo da zaboravimo da ponesemo na put, svakako je probiotik.

Često se dešava da zbog promene klime ili hrane na koju nismo navikli, naš stomak drugačije reaguje, a kako bismo izbegli neprijatnosti koje mogu da se dogode, važno je da uvek imamo probiotik.

Osim onih koje kupujemo u apotekama, postoje i prirodni probiotici koji mogu takođe biti od velike pomoći.

Koji su najbolji prirodni probiotici tokom leta? Da li je tačno da probiotik može biti od koristi za bolesti koje nemaju nikakve veze sa probavnim sistemom? Koja hrana nam može pomoći ako pokvarimo stomak na letovanju? I šta da rade oni koji zbog promene klime ili ishrane dobiju zatvor? Ovo su samo neke od tema o kojima je, kao gost emisije Jutro, govorio gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.

- Prebiotik u hrani da, a probiotici ne osim u kiselom kupusu. Znači, prebiotik je hrana za probiotske bakterije, uvećava njihovu masu u određenom opsegu. To znači da treba konzumirati zeleniš, povrće, masline, mandarine, banane, maline, nar, sve je puno prebiotika - započeo je dr Perišić.

S obzirom na to da navedeno voće svakako ima i šećer u sebi, postavlja se pitanje i kako da konzumiramo pravilno tako da na ne naudimo sebi, naročito ukoliko imamo problem sa regulisanjem nivoa šećera u krvi.

- Možemo da se oslonimo na jabuke u tom slučaju, maline takođe, kupine, ribizle, ta hrana ima dosta probiotika, a relativno malo šećera u odnosu na ostalo - otkriva dr Perišić.

Autor: b92.net / prva.rs