Kao stanovnici zemlje košarke, ovo morate da znate 😃

Posle fudbala, košarka važi za najpopularniji sport u svetu. Ljudi ga vole zbog timske igre, sjajnih poteza koji se mogu napraviti, dinamičnosti i mogućnosti potpunog preokreta u samo nekoliko sekundi.

A da li znate kada je košarka zapravo nastala i ko je taj genije koji ju je izmislio? ⛹️‍♂️

U pitanju je Kanađanin Džejms Nejsmit koji je po struci bio lekar. On je kao profesor fizičke kulture na Univerzitetu Makgli osmislio novu vrstu igre koju je kasnije nazvao košarka. To je učinio 21. decembra 1891. godine i sve u cilju održavanja kondicije kod studenata kada, zbog zime i loših vremenskih uslova, nisu mogli da izlaze napolje da trče i treniraju.

U početku mu nije uspevalo da napravi igru koja neće biti mnogo gruba, ali nakon nekog vremena, profesor Džejms Nejsmit je shvatio da bi najbolja početna zamisao bila da uzme pravila dečije igre pod nazivom Patka na kamenu. Modifikujući pravila, osmislio je sport kojim bi mogli da se bave njegovi učenici sa koledža.

Pravila su bila jednostavna, koš je bio na visini od 3,05 metara, ali izgledao je drugačije od onog koji je nama danas poznat. Imao je tvrdo dno, koje ne propušta loptu, što je predstavljalo problem svaki put kada bi neki igrač dao koš.

Foto: kosarka1.wordpress.com

U početku, košarka se igrala loptom za fudbal, ali su ubrzo počele da se proizvode specijalne lopte za ovaj sport. Lopta je bila smeđe boje sve do 50-ih godina 20. veka. Tada je Pol Toni Hinkl odlučio da lopta bude narandžaste boje zbog bolje uočljivosti.

Prva košarkaška utakmica odigrana je 1892. godine u dvorani Gimnazije Udruženja mladih hrišćana. Na terenu, koji je bio upola manji od onog na kom se danas igra u NBA dvoranama, bilo je 9 igrača.

Foto: Facebook.com / kurir.rs

Na Olimpijskim igrama košarka se prvi put igrala 1936. godine.

Prva košarkaška lopta u Srbiju je stigla 1923. godine, kad ju je iz Amerike doneo Vilijam Viland, predstavnik dobrotvorne organizacije Vojska spasa. On je u Beograd došao sa ciljem da učitelje, nastavnike i profesore beogradskih škola upozna sa pravilima košarke.

Autor: redportal.rs

#Kosarka

#Zanimljivosti

#basket