Čista egzotika 😍

U ovom tekstu vam predstavljamo egzotično voće koje morate probati:

Salak

Foto: Instagram.com/red_guardianes_de_semillas

Drugi naziv za ovo voće je zimsko voće, a raste u Indoneziji, Maleziji i Brunejima. Blago slatkog ukusa, poput ananasa. Postoji oko 30 sotri ove voćke, od kojih je najpopularnija Salak Bali. Ova vrsta se uzgaja na ostrvu Bali i ima ukus mešavine ananasa i soka od limuna.

Monstera

Foto: Instagram.com/urlocalplantboy

Monstera je biljka koja izvorno raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku. Mnogi širom sveta je uzgajaju kao ukrasnu biljku, a da i ne znaju da je jestiva. Štaviše, ne samo da je jestiva, već je i jako ukusna. Ako se plod monstere jede nezreo, mogao bi biti otrovan za telo. Potrebno je godinu dana sa sazri i onda ima ukus mešavine banane i ananasa. Pruži će vam energiju i sadrži veliki procenat vitamina C.

Kupuasu

Foto: Instagram.com/selvaepaz

Kupuasu raste u tropskim prašumama Amazona, ali se uzgaja u džunglama Kolumbije, Bolivije, Perua i na severu Brazila. Najviše se koristi se u proizvodnji slatkiša, zbog svog specifičnog ukusa. Naime, njegov ukus je mešavina čokoladnog ukusa sa ukusom ananasa. Lepo miriše i ima puno vitamina B1, B2, B3, aminokiselina, 9 antioksidanata, kalcijum, selen, kao i vitamine A i C. Nalazi se i u mnogim kozmetičkim proizvodima.

Autor: redportal.rs

#egzotično voće

#kupuasu

#monster

#salak