Odluka dekana osvanula na sajtu fakulteta

Studentkinje Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Valentina Vujičić i Slađana Todić, isključene su iz te visokoškolske ustanove sa zabranom upisa u trajanju od 3 godine.

Odluka o isključenju studentkinja srpske nacionalnosti iz Republike Srpske saopštena je na internet stranici ovog fakulteta, a potpisao ju je dekan Jasmin Ahić.

Protiv Valentine i Slađane pokrenut je prethodno disciplinski postupak zato što su na ličnim instagram profilima objavile fotografije sa podignuta tri prsta, a jedna od njih i fotografiju generala Ratka Mladića.

Nakon toga one su bile izložene brutalnoj hajci federalnih medija i kolega koji su na protestima tražili njihovo isključenje.

I saopštenju se navodi da studentkinje isključene zbog, kako se navodi, teže povrede discipline ponašanja i grubo narušavanje ugleda Univerziteta u Sarajevu.

Isključenje studentkinja srpske nacionalnosti sa sarajevskog univerziteta izazvalo je oštre reakcije u Republici Srpskoj, a od direktora BIA Srbije Aleksandra Vulina one su dobile poziv da, uz stipendije studije nastave na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Rektor sarajevskog Univerziteta Rifat Škrijelj ranije je izjavio novinarima da će zbog ove ponude Beograda, Sarajevski univerzitet razmotri saradnju sa Beogradskim univerzitetom.

Međutim, Akademija za nacionalnu bezbednost nije u sastavu Beogradskog univerziteta.

Autor: Tanjug / redportal.rs