Iza njega ostalo 46 knjiga

U petak 7. jula u Karlovačkoj gimnaziji biće otkrivena bista akademika Dejana Medakovića, istoričara umetnosti, književnika i nekadašnjeg predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Dejan Medaković je rođen 1922. godine u Zagrebu. Njegov deda Bogdan Medaković bio je predsednik Hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog sabora, a pradeda Danilo Medaković bio je sekretar kneza Mihaila i kneza Miloša Obrenovića.

Nižu gimnaziju pohađao je u Sankt Galenu, a zatim klasičnu gimnaziju u Sremskim Karlovcima, odakle datira njegovo prijateljstvo sa Borislavom Mihajlovićem Mihizom, čiji je bio i venčani kum. Za vreme Drugog svetskog rata volontirao je u Muzeju kneza Pavla u Beogradu, pošto je izbegao iz Nezavisne Države Hrvatske.

Radio je na Istorijskom institutu SANU, da bi potom postao asistent na fakultetu i napredovao do zvanja redovnog profesora, ali i dekana Filozofskog fakulteta. Penzionisan je 1982. godine. Bio je član Predsedništva Matice srpske, potpredsednik Srpske književne zadruge i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1998. do 2003. godine. Autor je 46 knjiga.

Bista Dejana Medakovića, koju je 2006. godine izradio makedonski vajar Tome Serafimovski, Medakovićev prijatelj, biće otkrivena u petak 7. jula u gimnaziji u Sremskim Karlovcima, koju je i Medaković pohađao.

Autor: Filip Pejković