Japan za avione i projektile izdvaja rekordnih 51,7 milijardi dolara

Vlada japanskog premijera Jošihidea Suge odobrila je 9. uzastopno povećanje potrošnje za vojsku u ponedeljak, kako bi se finansirao razvoj naprednog borbenog aviona sa stelt tehnologijom, kao i protivbrodska raketa dugog dometa, kako bi se odgovorilo na jačanje kineske vojne snage.

Ministarstvo odbrane Japana će dobiti rekordnih 51,7 milijardi dolara za godinu dana, počev od aprila, što je 1,1 odsto više nego ove godine, piše Rojters. Suga ima većinsku podršku u parlamentu i promena budžeta na ovaj način je izvesna.

Suga nastavlja kontroverzno jačanje vojske, koje je počeo njegov prethodnik Šinzo Abe, kako bi japanske snage dobile nove avione, rakete i nosače aviona s većim dometom i snagom protiv mogućih neprijatelja, uključujući Kinu.

Japan će izdvojiti 323 miliona dolara za početak razvoja protivbrodskog projektila dugog dometa, kako bi branio okinavski lanac ostrva na jugozapadu.

U ostale veće kupovine uvršteno je šest Lokhid F-35 borbenih aviona (628 miliona dolara), među kojima su 2 B varijante sa skraćenim poletanjem i vertikalnim sletanjem (STOVL), koje mogu delovati sa preuređenog nosača helikoptera.

Vojska će dobiti i 912 miliona dolara za izgradnju 2 kompaktna ratna broda koji mogu raditi s manje mornara od konvencionalnih razarača, čime se smanjuje pritisak na mornaricu, koja ima problema da nađe regrute u sve starijoj populaciji.

IVZOR: YT / The Marine

Autor: redportal.rs

#Brodovi

#Japan

#Japanska vojska

#avioni

#naoružavanje