Rešenje za najtoksičniji otpad

- Baterija na mobilnom koja traje 9 godina.

- Auto-baterija koja traje 100 godina.

- Pejsmejker koji ima energiju da reguliše rad srca 28.000 godina.

Ovo tvrdi kalifornijska kompanija NDB, specijalizovana za proizvodnju baterija, koja kaže da rani testovi njihove nano dijamantske baterije upravo ukazuju da su blizu realizacije ovakvih neverovatnih izjava.

Ključ njihove revolucionarne tehnologije je, ni manje ni više, nuklearni otpad koji koriste kao napajanje za svoje baterije. To implementiraju tako što ponovo procesuiraju grafitni nuklearni otpad (radioizotop), vraćajući ga u prvobitno stanje i potom od grafita (ugljenika) stvaraju veštačke dijamante. Kako otpad koji obuhvata dijamant krene da se raspada, on reaguje sa ugljenikom i stvara mali električni napon.

U zavisnosti od količine potrošnje ovih baterija, kojoj nikada ne treba ponovno napajanje, može da traje ceo život korisnika i više.

Kako navodi glavni strateški direktor NDB Nil Nejker, tehnologija nema ograničenja:

Zamislite ajfon sa baterijom iste veličine kao što je sada. Tu bateriju bismo mogli da napunimo od nule do 100% pet puta za sat vremena. Zamislite svet gde uopšte ne morate da razmišljate o tome da punite svoje uređaje, cele nedelje, meseca ili ove decenije? To ćemo mi učiniti sa ovom tehnologijom.

Može da se koristi za sve: od mobilnih telefona, preko medicinske opreme, satelita. Može i da omogući izvor energije u teško pritupačnim mestima.

Prototip još nije izbačen, ali je koncept prošao sve testove. Rad na prototipu će krenuti čim se sredi situacija oko trenutne pandemije.

Prvi potpuno funkcionalni prototip se očekuje za najviše dve godine.

pročitajte još

TEHNOLOGIJA DANAS 😃

Autor: Peter Grad / redportal.rs

#Nove Tehnologije

#Tehnologije

#baterije

#ekologija

#iphone

#scifi