I navika koju bi trebalo da izbegavate

Što se tiče oralnog zdravlja i ishrane, sve što treba da vas zanima je kako da se odmah rešite naslaga hrane pravilnim pranjem zuba. Sigurni smo da često na umu imate ispravnost i kvalitet vaše oralne higijene i ne zanemarujete redovno pranje zuba nakon svakog obroka.

Foto: Unsplash.com

Ali ono što je podjednako važno je šta jedemo. Kao što postoje namirnice koje uzrokuju kvarove, jer imaju puno šećera, tako postoje i one koje su vam potrebne za odlično oralno zdravlje. Imaju potrebne hranljive materije za fluorescenciju zuba i jačanje desni.

Foto: Unsplash.com

Nutricionista Jasi Ansari savetuje vam da konzumirate brojne namirnice koje postaju saveznici u vašem oralnom zdravlju. Zato što vam te namirnice daju kalcijum, fosfor i vitamine A, C i D.

One su nam potrebne za dobro oralno zdravlje u različitim fazama našeg života.

Hrana koja postaje saveznik u oralnom zdravlju - Hrana puna kalcijuma koja vam je potrebna za jake kosti i zube su jogurt, obogaćena soja, bademovo mleko i bademi. Fosfor i vitamin D savršeno deluju zajedno sa kalcijumom. Za prvu stavku jedemo jaja, orahe i pasulj. Za vitamin D jedemo uglavnom ribu sa mastima i žitarice.

I dolazimo do osnovnih vitamina A i C. Bundeva, batat i šargarepa su odlični izvori vitamina A, dok paradajz, paprika, mango i limunsko voće (ali ne preterujte sa količinom) daju vam vitamin C. Sve ove namirnice postaju deo svakodnevne i uravnotežene dijete.

Foto: Unsplash.com

Navika koja šteti zubima - Da li ste od onih ljudi koji vole da žvaću kockice leda? Znajte da to ne čini korist zubima. Žvakanje stvara veliki pritisak i povećava rizik od čak i pucanja. Zato ostavite kockice leda za piće.

Foto: Unsplash.com

Autor: redportal.rs

#hrana

#ishrana

#zdravlje

#zubi