U to doba čovek već više puta pogođen ljubavlju

Nekada ste sanjali o tome da zavladate srcem žene u koju ste bili zaljubljeni; kasnije, ako osetite da gospodarite srcem jedne žene, to može biti dovoljno da se zaljubite u nju. I tako, pošto čovek u ljubavi traži jedno naročito uživanje, u godinama u kojima bi se činilo da u njoj najveći udeo treba da ima privlačnost lepote neke žene, ljubav može da se rodi - i to najčulnija ljubav - a da u njenoj osnovi i nije bilo neke prethodne požude.

U to doba čovek je već više puta pogođen ljubavlju; ona se više ne razvija sama, po sopstvenim, nepoznatim i neumitnim zakonima, pred našim zapanjenim i pasivnim srcem. Mi joj pritičemo u pomoć, krivotvorimo je sećanjem, sugestijom.

Prepoznajući jedan od njenih simptoma, prisećamse se i drugih, vaskrsavamo ih. Pošto znamo njemu pesmu, koja se sva urezala u nas, nije nam potrebno da nam neka žena kaže početak - ispunjen divljenjem koje budi lepota - da bismo se setili nastavka.

A ako ona počne iz sredine - tamo gde se srca zbližuju, gde se govori da će se živeti samo jedno za drugo - mi smo već dovoljno naviknuti na pesmu, te se odmah pridružujemo partnerki na onom mestu pesme gde nas ona čeka.

Jedna svanova ljubav (odlomak)

pročitajte još

LJUBAV može sve! 💝

Autor: Marsel Prust

#Jedna Svanova ljubav

#Ljubav u zrelim godianam

#Marsel Prust

#Pisci

#književnost