Oborila svetski rekord

Zadržavši se 11 dana u vazduhu, laponska muljača odletela je sa Aljaske na Novi Zeland. Ona je tako oborila svetski rekord u najdužem direktnom letu među pticama

Laponske muljače su velike, bučne i boje cimeta, prema Nacionalnom društvu Audubon. Poznato je da preduzimaju impresivne migracije između Aljaske i Novog Zelanda, leteći hiljadama km bez zaustavljanja. Ali jedna određena ptica, vođena istočnim vetrovima koji su produžili njeno putovanje, letela je duže kog pripadnika njene vrste do danas.

Foto: Pixabay.com

Naučnici su pratili ovog konkretnog mužijaka - poznatog kao "4BBRV" putem satelitske pločice. U 2019. godini uhvatili su i označili 4BBRV zajedno sa 19 drugih laponskih muljača u Temskog ferta, jugoistočno od Oklanda.

Ptica je iz jugozapadne Aljaske 16. septembra nakon što je provela nekoliko meseci hraneći se u blatu Aljaske. Iako laponske muljače u to vreme dobiju na težini, poznato je da skupljaju unutrašnje organe radi migracije kako bi putovali laganije.

Nakon što je napustio Aljasku, mužijak lopnske muljače preleteo je jug preko Aleutskih ostrva i 11 dana kasnije sleteo u zaliv u blizini Oklanda na Novom Zelandu. Satelit je zabeležio da se kretao 12.854 km. Ali greške zaokruživanja verovatno znače da se putovanje zapravo proteglo na oko 12.200 km, prema naučnicima. Ponekad je leteo brzinom od 89 km / h. Prethodno je najduži neprekidni let zabeležen među pticama izvela je ženka laponske muljače ( iznosio je 11.500 km) za devet dana 2007. godine.

Foto: Pixabay.com

Ove laponske muljače su stvorene za tako duga putovanja. "Imaju neverovatno efikasnu stopu potrošnje energije" , rekao je Jesse Conklin, koji je deo Global Flajvej Netvorka, grupe naučnika koji proučavaju takve migracije. "Mnogo toga im ide na ruku. Dizajnirani su poput mlaznog lovca. Duga, zašiljena krila i zaista elegantan dizajn koji im daje puno aerodinamičkog potencijala."

Putovanje nije samo impresivno, već ima kulturni značaj za ljude na Novom Zelandu. Maorima, autohtonom polinezijskom narodu Novog Zelanda, laponske muljače, koje nazivaju "kuaka", znači su da stiže sreća, a povratak kuake označava početak proleća.

IZVOR: YT / Paulson Institute

Autor: redportal.rs

#let

#ptice

#svetski rekord