Pazite šta radite 🤔

Pre nekoliko meseci kompanija Capella Space lansirala je satelit koji može da pravi jasne radarske slike bilo gde u svetu. Slike su sa neverovatnom rezolucijom. Za razliku od većine satelita za nadzor i posmatranje koji kruže oko Zemlje, ovaj satelit Capella 2 može da stvori jasnu sliku tokom noći ili dana, kiše ili sjaja, i može čak da gleda kroz zidove.

- Ispostavilo se da je pola sveta u noćnom dobu, a polovina sveta je u proseku oblačno - rekao je CEO Pajam Banazadeh, bivši sistemski inženjer u laboratoriji za mlazni pogon NASA.

- Kada spojite to dvoje zajedno, oko 75% Zemlje, u bilo kom trenutku, biće oblačno, u noćnom dobu ili će biti oboje. Nevidljivo vam je, a taj deo se kreće.

U sredu je Capella pokrenula platformu koja omogućava vladinim ili privatnim kupcima da zatraže slike bilo čega na svetu. Ovo će biti još poboljšano kada se postavi 6 dodatnih satelita sledeće godine. Priznaćete da je ovo malo jezivo, jer će biti u mogućnosti da zavire i u vaša 4 zida. Međutim, Banazadeh kaže da se na ovaj način smanjiti načini na koje su naučnici i vladine agencije trenutno u mogućnosti da nadgledaju planetu:

- Postoji gomila praznina u načinu na koji trenutno posmatramo Zemlju iz svemira, većina senzora koje koristimo za posmatranje Zemlje su optički senzori za snimanje. Ako je oblačno, videćete oblake, a ne ono što se dešava pod oblacima. A ako nema mnogo svetla, zaista ćete teško dobiti korisnu sliku.

IZVOR: TW / @sebastianrw

Autor: redportal.rs

#capella space

#nasa

#satelit

#satelit gleda kroz zid

#svemir