Sledeće godine besplatne vakcine za sve!

Novi Zeland će početi da besplatno vakciniše celokupnu populaciju do sredine sledeće godine, najavila je premijerka Džasinda Ardern.

Vlada je saopštila da je obezbedila dovoljno vakcina za svih 5 miliona stanovnika, a ugovori su potpisani da farmaceutskim kompanijama AstraZeneka i Novavaks. Ugovorima je obezbeđeno 7.6 miliona doza od AstraZeneke i 10.72 miliona od Novavaksa, što je dovoljno za više od 9 miliona ljudi, s obzirom na to da se obe vakcine primaju u 2 doze, prenosi Rojters.

- To će biti najveća imunizacija u istoriji Novog Zelanda - rekla je Ardern na konferenciji za novinare. Ona je objasnila da će u 1. polovini godine biti vakcinisani granični službenici i pripadnici spasilačkih službi, a u 2. svi stanovnici.

IZVOR: TW / @Reuters

Datumi isporuke, međutim, ne mogu da budu zagarantovani s obzirom na veliku potražnju za vakcinama, posebno u zemljama koje se bore sa velikim brojem zaraženih i preminulih. Novi Zeland je među nekolicinom zemalja koje su uspele da suzbiju širenje koronavirusa. Do sada su u toj zemlji zaražene samo 1.744 osobe, od kojih je 25 preminulo.

Autor: Tanjug/redportal

#Vakcina

#besplatna vakcinacija

#koronavirus

#novi zeland