List koji je sa Hilandara krišom uzeo ruski arhimandrit Porfirije Uspenski čekaće na svoj povratak

Uzajamni povraćaj kulturne baštine sa Srbijom odložen je zbog pandemije koronavirusa, izjavio je Vladimir Medinski, pomoćnik ruskog predsednika Putina, tokom posete Beogradu.

- Međudržavni sporazum je potpisan prošlog oktobra. U skladu sa tim sporazumom, stranica Miroslavljevog jevanđelja (koju je u zimu 1845/46. godine sa Hilandara krišom uzeo ruski arhimandrit Porfirije Uspenski) biće vraćena Srbiji, a Rusiji će biti vraćeno 7 slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha. Da nije restriktivnih mera, ovo bi bilo urađeno znatno ranije. Saradnja u ovoj oblasti ilustruje da se sve može dogovoriti ukoliko postoji dobra volja. Ovo se ne može nazvati razmenom, već pre znakom prijateljstva s obe strane - rekao je Medinski, a preneo TAS.

IZVOR: YT / Audio knjige i odabrana predavanja

Miroslavljevo jevanđelje smatra se najstarijom srpskom rukopisnom ćirilskom knjigom, koje je poručio zahumski knez Miroslav, brat Stefana Nemanje. Napisano je na pergamentu lepim, krupnim slovima tzv. ustavne ćirilice i ukrašeno stilizovanim inicijalima i minijaturama u boji i zlatu.

List 166, koji nedostaje, nalazi se u Sankt Peterburgu.

Autor: redportal.rs

#Miroslavljevo jevanđelje

#Srbija

#korona

#povratak u Srbiju

#rusija

#stranica

#stranica Miroslavljevog jevanđelja