Šta konkretno znače mere strogog karantina koje je donela nemačka kancelarka sa premijerima nemačkih pokrajina?

Nemačka je od danas u strogom karantinu, kao što je to učinila u martu kada su restorani, kafići i prodavnice prvi put zatvoreni i javni život u velikoj meri zamro, a sada su ograničenja još stroža.

Sve mere koje su kancelarka i 16 premijera doneli u nedelju biće primenjivane bar do 10. januara.

Kako je ranije rekao predsednik Frank Valter Štajnmajer, u pitanju su mere kakve nisu viđene u istoriji zemlje.

Kratak, ali strogi lokdaun treba da preokrene stvari, odnosno da smanji broj novozaraženih i broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, piše DW. Međutim, ostaje otvoreno pitanje šta će se dogoditi ako broj novozaraženih početkom januara i dalje bude znatno veći od 50 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana.

Foto: Pixabay.com/MIH83

Pet osoba - prijatelja, rođaka ili poznanika i dalje se mogu privatno sastajati, ali samo ako su iz dva domaćinstva.

Tokom božićnih praznika od 24. do 26. decembra doći će do laganog popuštanja - tada će biti dozvoljeno da kao gosti dođu najviše četiri osobe "iz najužeg porodičnog kruga" koje ne pripadaju domaćinstvu.

U odluci od nedelje tačno je navedeno koga smete da primite u kuću - suprugu ili supruga, životnog partnera, najbliže rođake, braću i sestre i njihovu decu, kao i sve osobe koje pripadaju domaćinstvima te grupe ljudi.

Posle Božića ponovo važi pravilo pet osoba, dva domaćinstva. A onda, nekoliko dana kasnije, tmurni doček Nove godine. Naime, zabrana okupljanja važi i 31. decembra za veče dočeka Nove godine.

Tamo gđe je broj zaraza posebno visok, savezne pokrajine imaju mogućnost da odu još dalje sa ograničenjima kontakata. Na primer Brandenburg, gde je broj infekcija nedavno naglo porastao, uveo je noćni policijski čas, koji takođe stupa na snagu od sredine sedmice.

Gotovo sve radnje moraće da se zatvore od danas, pored restorana, hotela, kafića i kulturnih institucija, koji su zatvoreni još od početka novembra.

Otvoreni su supermarketi, pijace, trgovina pićima, prodavnice zdrave hrane, apoteke i drogerije. Benzinske pumpe i autoservisi takođe, kao i prodavaonice bicikala. Fizioterapeutima je dozvoljen rad. Pošte ostaju otvorene, banke i štedionice takođe. Restorani će i dalje moći da vrše dostavu po narudžbini.

Ali pijace za božićne jelke se takođe zatvaraju danas, kao i frizerski saloni. Javno ispijanje kuvanog vina takođe je zabranjeno od danas, kao i javno konzumiranje svih vrsta alkohola. Ove godine ni muzika, odnosno pevanje na javnim mestima nije dozvoljeno. Ova pravila se takođe odnose na crkve, sinagoge i džamije.

Škole i vrtići su zatvoreni od 16. decembra do 10. januara.

Trgovci na malo, poput prodavnica odeće, nadali su se da će se prema njima postupati velikodušno kao i prema restoranima i kulturnim institucijama, koji su zatvoreni već nekoliko sedmica. Naime, oni za novembar i decembar od države dobijaju do 75 odsto svoje zarade ostvarene u istom razdoblju 2019. godine. Međutim, prodavnice koje se sada moraju zatvoriti, dobijaju manje - subvenciju samo za fiksne troškove, kao što je zakup.

Tako će to biti tihi, gotovo jezivo tihi praznici, ocenjuje DW i navodi da kancelarka i 16 premijera planiraju da se ponovo sastanu 5. januara kako bi razgovarali o tome kako će se živeti u Nemačkoj nakon 10. januara.

Autor: redportal.rs / Tanjug

#Nemačka

#angela

#berlin

#lokdaun

#merkel

#nemačke

#zatvaranje