Zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti, o trošku Fonda, omogućava zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja, što će početi da se primenjuje kada Ministarstvo zdravlja da saglasnost na pravilnik, rečeno je panelu Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu.

Očuvanje plodnosti i planiranje porodice nakon lečenja maligne bolesti je moguće i predstavlja realan cilj mladih žena sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu, rečeno je na tom skupu koji su, povodom obeležavanja 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, organizovali kompanija Avon u saradnji sa Fondom B92 i uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Kako je izjavila Ivana Đunisijević u ime RZFO:

Na ovom predlogu smo počeli da radimo još za vreme korone, ali je pandemija to nažalost usporila. Važno je napomenuti da ovo nije samo inicijativa za zamrzavanje genetskog materijala. Zaokružili smo ciklus i omogućili smo pacijentima koji uđu u ovaj proces da uđu i u proces vantelesne oplodnje o trošku države.

Autor: tanjug.rs

#Embrioni

#Pomoć

#RFZO

#Srbija

#jajne ćelije

#kancer

#onkološki pacijenti

#pravilnik

#rak

#rak dojke

#spermatozoidi

#tumor

#zdravlje

#zdravstvo