"Učinićemo SVE da kaznimo Rusiju i njeno vođstvo"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine obeležio je godišnjicu aneksije Krima izjavom da je poluostrvo patilo pod Kremljom devet godina i potom pozvao Rusku Federaciju da napusti sve okupirane teritorije.

Godine 2014. Ruska Federacija zauzela je ovo poluostrvo u Crnom moru i u potpunosti ga anektirala za samo nekoliko dana nakon referenduma koji je većina zemalja odbacila kao nelegitiman.

Kako je navedeno u ukrajinskoj izjavi:

Već 9 godina zaredom Krim pati pod kriminalnim režimom iz Kremlja, koji ga je pretvorio u vojnu bazu, oblast neslobode i zastrašivanja, agresije i terora protiv svega i svakog ko je pronašao hrabrosti da se odupre i da brani svoja demokratska prava i vrednosti.

Ministarstvo je takođe osudilo i referendume koji su održani prošle godine u oblastima Herson, Zaporožje, Lugansk i Donjeck koji su pod ruskom kontrolom. Kako je navedeno:

I 2014. i 2022. godine referendumi koji su održani ne znače ništa za administrativno-strukturalnu organizaciju Ukrajine u okviru njenih mešunarodno priznatih teritorija. Oslobođenje svih okupiranih teritorija je neminovno, samo je pitanje vremena.

Ministarstvo se zahvalilo ukrajinskim saveznicima iz celog sveta koji joj pomažu u tom cilju, dodavši da će Ukrajina učiniti sve da kazni Rusiju i njeno vođstvo.

Autor: redportal.rs